15/11/2014 Ομιλία στη Γενική συνέλευση των Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων

1834

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΑΘΗΝΩΝ ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΣΤΗ Γ.Γ.Ε.Ε

«Κύριε Πρόεδρε του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, κύριοι σύνεδροι σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου κάνατε να παρευρεθώ εκ μέρους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, στην έναρξη των εργασιών της γενικής σας συνέλευσης και να έχουμε μια άμεση ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο σας.

Σήμερα στην πατρίδα μας βιώνουμε μια κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά εμφανίζεται και σε άλλους τομείς όπως κοινωνικούς, πολιτιστικούς καθώς και σε θεσμούς δημοκρατίας και διαφάνειας. Η ελευθεροτυπία και η ανεξάρτητη λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης θα πρέπει να υποστηρίζεται δυναμικά από το κράτος, ώστε να είναι ένας βασικός πυλώνας διασφάλισης της Δημοκρατίας αλλά και της κοινωνικής και εθνικής συνοχής της πατρίδας μας.

Η γενική σας συνέλευση, συμπίπτει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζουν όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όχι μόνο λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, αλλά και από τις αλλαγές στον τρόπο ενημέρωσης που έχουν φέρει οι νέες τεχνολογίες όπως το Διαδίκτυο. Ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί, πολλές φορές γίνεται αθέμιτος, από άλλα μέσα που «υποκλέπτουν» ύλη και πόρους. Αλλά και οι σύγχρονες απαιτήσεις του κοινού για «ακαριαία» και παγκοσμιοποιημένη πληροφορία, δημιουργούν την ανάγκη για επιπλέον οικονομικές επενδύσεις και ειδικές επιχειρηματικές δράσεις στο χώρο των ΜΜΕ. Τον τρόπο για την ικανοποίηση αυτών των νέων απαιτήσεων, νομίζω είστε καταλληλότεροι από εμένα για να ανακαλύψετε. Στην προσπάθειά σας αυτή το κράτος όμως, θα πρέπει να είναι με κάθε τρόπο αρωγός.

Συχνά ο πολιτικός κόσμος κάνει δηλώσεις για την ανάγκη ενίσχυσης του Επαρχιακού Τύπου αναγνωρίζοντας την αναμφισβήτητη χρησιμότητά του. Δυστυχώς διαπιστώθηκε μια αντίθετη προσπάθεια στα πλαίσια του νομοσχεδίου «των μέτρων στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας» που ήρθε τον Αύγουστο στη Βουλή. Σας θυμίζω την «τυποκτόνο» διάταξη αρ 152 στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, για την άρση του υποχρεωτικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων του Δημοσίου στον περιφερειακό Τύπο. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ήμασταν αντίθετοι σε αυτό όπως και οι περισσότεροι βουλευτές απ όλα τα κόμματα και ευτυχώς η διάταξη αυτή άλλαξε.

Ο επαρχιακός – θα έλεγα καλύτερα περιφερειακός – τύπος, έχει παράδοση, ρίζες, ζωντάνια αλλά πιστεύω και την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, αφού αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαφύλαξης και ανάπτυξης των αξιών τους.

Αν ο περιφερειακός Τύπος χαθεί, θα πάψει να υπάρχει η «ψυχή» της κάθε περιφέρειας, γιατί κανένα Αθηνοκεντρικό μέσο δεν θα ασχοληθεί με το τι γίνεται από τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του κάθε τόπου. Έτσι σιγά-σιγά η περιφέρεια θα μαραζώσει από έλλειψη «ενδοεπικοινωνίας» και σε συνδυασμό μάλιστα ότι, αυτό το σχέδιο προχωράει και σε επίπεδο τηλεοπτικών μέσων Πανελλήνια από την Digea, τελικά δεν θα ξέρει κανείς τι συμβαίνει στον τόπο του ή και λίγο πιο δίπλα. Βέβαια θα γνωρίζει λεπτομερώς τι συμβαίνει στην άλλη άκρη του πλανήτη!

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θεωρούμε ότι ο τύπος και γενικά τα μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας επιτελούν λειτούργημα μεγάλης εθνικής σημασίας και η φθίνουσα πορεία στην οποία βρίσκονται θα πρέπει να σταματήσει. Επιπλέον θα στηρίξουμε και κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που θα δώσει κίνητρα οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα αύξηση του ποσοστού συμμετοχής διαφημίσεων του Ελληνικού Δημοσίου, ατέλειες, θεσμοθέτηση κινήτρων για επιχειρηματικές συνέργειες κλπ.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θεωρούμε ότι, η ύπαρξη του περιφερειακού τύπου και μέσων ενημέρωσης, είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση της εθνικής και κοινωνικής μας συνοχής και θα είμαστε θετικοί σε κάθε νομοθέτημα με σκοπό την ανεξάρτητη οικονομικά και υγιή λειτουργία τους.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στη Γενική σας Συνέλευση».