5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

951

0 πλανήτης μας υποφέρει. Η φύση, χωρίς να το θέλει, εκδικείται την ανθρώπινη παρέμβαση, που καταστρέφει καθημερινά το περιβάλλον με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, τη συνεχιζόμενη εξαφάνιση των δασών και την ανεύθυνη διαχείριση των σκουπιδιών. Φαινόμενα που δημιουργούν αλλαγές στο κλίμα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τα φαινόμενα λειψυδρίας. Και ενώ ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, που μας επιτρέπει τη ραγδαία ανάπτυξη προς το μέλλον, η σχέση του ανθρώπου με τη φύση δυστυχώς δεν ακολουθεί την ίδια πορεία. Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Αυτή η ημέρα αναδεικνύει όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος και θυμίζει σε όλους μας ότι πρέπει να έχουμε μια ιδιαίτερα αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία. Τριάντα πέντε χρόνια μετά την καθιέρωση της ημέρας αυτής, το σύνθημα του 2007 είναι «Λιώνουν οι πάγοι – Ένα καυτό θέμα», για να προβληματιστούμε ακόμα περισσότερο για τα καταστροφικά αποτελέσματα της αλλαγής του κλίματος και τις τόσο σοβαρές συνέπειες του φαινομένου αυτού για ολόκληρο τον πλανήτη. Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ως χώρα που έχει συνυπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, έχει αναλάβει υποχρεώσεις απέναντι στη διεθνή κοινότητα.
Το μήνυμα που εγώ προσωπικά θέλω να μεταφέρω, είναι ότι όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να αναλάβουμε ενεργό δράση και να ανταποκριθούμε άμεσα στην απειλητική πραγματικότητα των κλιματολογικών αλλαγών. Να γίνει συνείδηση σε όλους, ότι κάθε προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος έχει ως αφετηρία την ουσιαστική συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Αυτή η διαδικασία εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης είναι για ένα καλύτερο αύριο, τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για τις γενιές που ακολουθούν.