Χριστουγεννιάτικο Χαμόγελο

372

Κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ο γιος μου ο Αλέξανδρος “δεν έχει κλείσει χρόνο”. Παλεύει με τα κουτιά, τα χαρτιά και τις κορδέλες. Και όταν καταφέρνει να ανοίξει επιτέλους ένα και να πάρει την πολύχρωμη μπάλα στα χέρια του, γυρίζει προς το μέρος μου, με κοιτάει με τα μεγάλα μαύρα μάτια του και μου σκαει το πιο υπέροχο γιορτινό χαρούμενο χριστουγεννιάτικο χαμόγελο που έχω δει ποτέ μου. Η καρδιά μου ξεχείλισε από αγάπη, υπερηφάνεια, ικανοποίηση, στοργή, τρυφερότητα και ευτυχία. Από τότε και μέχρι σήμερα, με τον ερχομό και του δεύτερου γιου μου Μάριου, ζω κάθε χρόνο τα καλύτερα Χριστούγεννα.

Έτσι και φέτος. Στολίστηκαν οι δρόμοι, άλλαξαν οι βιτρίνες στα μαγαζιά, Αï-Βασίληδες έξω από τα πολυκαταστήματα, μουσική παντού. Έφτασαν τα Χριστούγεννα. Γονείς με παιδιά, Παππούδες με εγγόνια ξεχύθηκαν στις αγορές να εφοδιαστούν με τα δώρα που θα βάλουν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα ζαχαροπλαστεία γέμισαν με κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Η γιορτινή ατμόσφαιρα και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια πλημμυρίζουν το ραδιόφωνο και τις καθημερινές τηλεοπτικές εκπομπές. Όλοι και όλα γιορτάζουν.

Αυτές τις μέρες όλοι είμαστε πιο ευαίσθητοι, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάτι παραπάνω σ’ εκείνους που έχουν ανάγκη. Από την Εκκλησία της Ελλάδος που είναι πάντα παρούσα, τον τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1 που συγκεντρώθηκαν 2.5 εκ. Ευρώ για τα παιδιά, την πρωτοβουλία του κυρίου Φουρλή και το κατάστημα ΙΚΕΑ να δοθεί το 20% των αγορών του Σαββάτου 16/12 για να εξοπλιστεί το σπίτι των Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, μέχρι την κάθε μικρή ιδιωτική πρωτοβουλία να δώσει ο καθένας ότι μπορεί σε ιδρύματα, ορφανοτροφεία ή σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Ανταποκρινόμαστε σ’ αυτό το κάλεσμα αγάπης, να βοηθήσουμε, να γιορτάσουμε, να δούμε αγαπημένα πρόσωπα, να χαρούμε και εμείς όπως τα παιδιά αυτές τις ξεχωριστές άγιες ημέρες. Και όλοι εσείς που ξεχαστήκατε με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και βιάζεστε να χαρείτε τις γιορτές, μην γυρίζετε αλλού όταν στα μάτια των συνανθρώπων μας βλέπετε τον πόνο.

Αυτά τα Χριστούγεννα δώστε χαρά, ανοίξτε την καρδιά σας και αφήστε το λαμπρό αστέρι να σας φωτίσει, προσφέροντας ότι και όπως μπορείτε και σας υπόσχομαι ότι όταν δείτε αυτό το χριστουγεννιάτικο χαμόγελο ευγνωμοσύνης και αγάπης, θα είναι ότι πιο δυνατό έχετε νιώσει μέσα στην ψυχή σας. Σας εύχομαι υγεία, αγάπη και καλά Χριστούγεννα.