Δηλώσεις της κας Έλενας Κουντουρά για τον Εθελοντισμό στην Ελλάδα

459

Κυρία Κουντουρά, είναι γνωστό ότι στηρίζετε την δράση πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τι σας οδήγησε στην πρωτοβουλία αυτή και ποιός πιστεύετε είναι ο ρόλος που παίζει στην σημερινή κοινωνία μας ο εθελοντισμός;

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες. Αξίες όπως είναι η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή. Οι αρχές, οι αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού είναι στοιχεία που αναβαθμίζουν και προβάλουν το ανθρώπινο πνεύμα, τον πολιτισμό, τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Αυτό ακριβώς ισχύει και για εμένα. Η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας, μια πιο ανθρώπινη κοινωνία είναι μόνο μερικά από τα ερεθίσματα, που με οδήγησαν εδώ και πολλά χρόνια να ασχοληθώ συστηματικά με τον εθελοντισμό και να είμαι μέλος πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά θεωρώ ότι ξεπερνάμε τα σύνορα της φιλανθρωπίας και μαθαίνουμε να μιλάμε με πράξεις και όχι μόνο με λόγια. Με τον εθελοντισμό προσθέτουμε έναν θετικό σκοπό στην καθημερινή ζωή μας.

Πιστεύετε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες, είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι στα θέματα εθελοντισμού ;

Πιστεύω ότι η κοινωνική προσφορά στη χώρα μας είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αρκεί να δούμε με τη προθυμία χιλιάδες πολίτες στηρίζουν – με τις όποιες μικρές ή μεγάλες δυνατότητες έχουν – μαραθώνιους αγάπης, γεύματα σε απόρους, εθελοντική προσφορά σε ορφανά και άπορα παιδιά. Η προσπάθεια όμως δεν σταματάει εδώ. Η ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος σήμερα, χρειάζεται μεθοδολογία και έχει ανάγκη της συνεχής ενθάρρυνσης και υποστήριξης. Τόσο στη πατρίδα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πάρα πολλές οργανώσεις που βασίζονται στον εθελοντισμό. Το έργο τους όμως πολλές φορές δεν διευκολύνεται. Από την εμπειρία μου έχω καταλάβει ότι πολλοί άνθρωποι έχουν τη διάθεση να προσφέρουν, δεν γνωρίζουν όμως με ποιον τρόπο και που να απευθυνθούν. H ευαισθητοποίηση όπως και η ενημέρωση του κόσμου μέσα από καμπάνιες και ενημερωτικές εκπομπές για τις δράσεις των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αποτελούν βασικό στοιχείο ανάπτυξης ολόκληρου του εθελοντικού κινήματος. Πρέπει να προβληθούν τα υγιή πρότυπα του εθελοντισμού και τους τρόπους ή τις οργανώσεις στις οποίες μπορεί ο καθένας μας να συμμετέχει.

Θα προτείνατε την ενημέρωση ευαισθητοποίηση των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα εθελοντισμού ;

Βεβαίως. Ο εθελοντισμός χρειάζεται να μπει πραγματικά από τα πρώτα κιόλας χρόνια στη ζωή μας. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας τις αρχές και τις αξίες του. Πιστεύω ότι πρέπει να προωθήσουμε το μήνυμα του εθελοντισμού στην νεολαία και κυρίως μέσα στα σχολεία. Θα μπορούσαν να υπάρχουν συνεργασίες μεταξύ των φορέων και στα πλαίσια εκπαιδευτικών εκδρομών να πραγματοποιούνται επισκέψεις των παιδιών στους οργανισμούς αυτούς, όπου θα μαθαίνουν από κοντά πως λειτουργούν και πως μπορεί ο καθένας να προσφέρει. Επίσης, στα πλαίσια των μαθημάτων, θα μπορούσαν να επισκέπτονται εθελοντές ή αρμόδιοι των οργανισμών, τα σχολεία και να μιλούν για την δραστηριοποίηση και την προσωπική τους εμπειρία.
Σαν Ελληνίδα Βουλευτής θέλετε να μας πείτε ποια είναι τα θέματα που σας απασχολούν και για τα οποία αγωνίζεστε;
Στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής μου δραστηριότητας, είμαι μέλος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος και στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Στόχος μου είναι η ανάδειξη θεμάτων πολιτισμού και παιδείας, αγωνίζομαι για την προώθηση των ίσων ευκαιριών όπως επίσης και για θέματα που αφορούν τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Πιστεύω ότι η δομή της οικογένειας στηρίζει την δομή της κοινωνίας. Έτσι έχω αναδείξει θέματα που αφορούν στην προστασία των παιδιών και έφηβων, στην εφηβική παραβατικότητα, στην υπογεννητικότητα στην πατρίδα μας, στην στήριξη του θεσμού της οικογένειας όπως και στην προστασία της ανύπαντρης μητέρας. Έχω τονίσει επίσης την αναγκαιότητα δημιουργίας οικογενειακού δικαστηρίου. Νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανη που οι γυναίκες της Νέας Δημοκρατίας καταθέσαμε πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία υιοθετήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό και που έχει γίνει νόμος του κράτους. Τέλος προσπαθούμε να βρούμε θεσμικές λύσεις κατά της εμπορίας ανθρώπων (trafficking) και της εγκληματικής παρενόχλησης των γυναικών (stalking).

Ποιός πιστεύετε είναι ο ρόλος της σύγχρονης Ελληνίδας στην κοινωνία μας σήμερα;

Η Ελληνίδα του 2007 είναι τελείως διαφορετική από εκείνη των προηγούμενων δεκαετιών, όπου οι μορφωμένες και επαγγελματικά επιτυχημένες γυναίκες αποτελούσαν εξαίρεση. Η σύγχρονη Ελληνίδα είναι σύντροφος-σύζυγος, μητέρα που μεταφέρει αρχές και αξίες στα παιδιά της, αλλά και γυναίκα καριέρας με γνώσεις, επιδεξιότητες, δυναμισμό και ανεξαρτησία. Πρωταγωνιστεί στη ζωή και έχει καταλάβει σημαντικές θέσεις στο δημόσιο βίο, στη πολιτική και γενικότερα σε θέσεις κύρους. Ανταποκρίνεται επάξια σε όλους τους ρόλους, ξεχωρίζει και διακρίνεται. Οι γυναίκες σήμερα καταφέρνουμε συνεχώς να κερδίζουμε όλο και περισσότερα δικαιώματα όπως επίσης και την αναγνώριση της προσφοράς μας στο κοινωνικό σύνολο.

Η σύγχρονη Ελληνίδα συνήθως έχει πολλές ευθύνες αλλά πολύ λίγο χρόνο. Πόσο εύκολο πιστεύετε είναι να βρει χρόνο για την φροντίδα του εαυτού της αλλά και για την πρόληψη σε θέματα υγείας ;

Η σύγχρονη γυναίκα μπορεί και οφείλει να φροντίζει τον εαυτό της. Όλοι μας σήμερα δοκιμαζόμαστε από τους γρήγορους ρυθμούς της κοινωνίας που περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο μας στο ελάχιστο. Οι περισσότεροι δεν προσέχουμε τη διατροφή, κάνουμε καθιστική ζωή και δεν γυμναζόμαστε. Αποτέλεσμα είναι να εμφανίζεται άγχος, ψυχοσωματικές διαταραχές και παχυσαρκία. Οφείλουμε όλοι στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχει ο καθένας μας, να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής, τη σωματική και ψυχική μας υγεία, ακολουθώντας μια πιο προσεγμένη διατροφή, κάνοντας κάποιες αθλητικές δραστηριότητες και κοιτώντας να βρίσκουμε έστω λίγο χρόνο την ημέρα να ηρεμούμε και να φροντίζουμε τους εαυτούς μας. Όσον αφορά την πρόληψη σε θέματα υγείας, η ιατρική σήμερα έχει προοδεύσει σε μεγάλο βαθμό. Η πρόληψη σε πολλές ασθένειες που πλήττουν τις γυναίκες, ισοδυναμεί με θεραπεία και ίαση. Εμείς οι γυναίκες πρέπει λοιπόν να προγραμματίζουμε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, πέρα από το κλασσικό check-up, να πηγαίνουμε στον γυναικολόγο για να κάνουμε το τέστ Παπανικολάου και την ψηλάφηση στο στήθος μας και από τα 40 και μετά την απαραίτητη μαστογραφία. Αυτό που οφείλουμε όλες να αναληφθούμε είναι ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τον φόβο και να μην αμελούμε την υγεία μας. Διότι ας μην ξεχνάμε, ότι όταν νοσεί μία γυναίκα που είναι μητέρα, αδελφή, σύζυγος ή κόρη, μαζί της πλήττεται ολόκληρη η οικογένεια. Με σωστή και συστηματική ενημέρωση διαφυλάσσουμε την υγεία μας και με τον προληπτικό έλεγχο σώζουμε την ίδια μας την ζωή.