Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών για το μέγεθος του συνολικού μεταναστευτικού πληθυσμού της χώρας (29.01.2013)

692

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:  Τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα:  Ποιο είναι το μέγεθος του συνολικού μεταναστευτικού πληθυσμού της χώρας

Κύριε Υπουργέ

Σε πρόσφατη διημερίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής κ. Άγγελος Συρίγος παραδέχθηκε ότι δεδομένου ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει δώσει τα απογραφικά δεδομένα του 2011 οι υπολογισμοί γύρω από το μεταναστευτικό πληθυσμό που κατοικεί στη χώρα μας βασίζονται στο 2001 και επίσης, ότι από τις καταγραφές που υπάρχουν με βάση τις νομιμοποιήσεις, συλλήψεις και άλλες διαδικασίες προκύπτει αριθμός 550.000 νόμιμων μεταναστών και άλλων τόσων, αν όχι περισσότερων, παρανόμων.

Σε συμπλήρωση των παραπάνω, θα ήθελα να θέσω υπ’ όψιν σας τις ακόλουθες πληροφορίες συνοδευόμενες από ορισμένα συναφή και αιτιολογημένα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας με ημερομηνία 28/1/2013, από την έναρξη της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», έχουν προσαχθεί 73.966 αλλοδαποί και έχουν συλληφθεί 4.416 γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τους αλλοδαπούς που ελέχθηκαν, μόλις το 5,97% βρέθηκε να διαμένει στη χώρα μας παράνομα, δηλαδή περίπου 6 αλλοδαποί στους 100. Κατανοείτε λοιπόν ότι η αναλογία 50-50% μεταξύ νομίμων και παρανόμων στην οποία αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής είναι δραματικά αναντίστοιχη σε σχέση με το τι προκύπτει ως στοιχεία από τη διεξαγωγή ελέγχων στο πλαίσιο της «Ξένιος Ζευς».

Σε σχετική ερώτηση που είχα υποβάλλει στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια στις 15/10/2012 με θέμα τα στατιστικά στοιχεία που εμφάνιζε τότε η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», η απάντηση που έλαβα περιείχε τις ακόλουθες λίαν αποκαλυπτικές παραδοχές:
• Ότι από τους μη νόμιμους αλλοδαπούς που προσαγάγονται, δεν κρατούνται όλοι προς εθελούσια ή αναγκαστική απέλαση, αλλά μονάχα ένας «ικανός αριθμός».
•  Ότι οι υπόλοιποι «εφοδιάζονται με Υπηρεσιακά Σημειώματα» τα οποία τους ορίζουν ότι πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα εντός ενός διαστήματος και επίσης, ότι «είναι αδύνατη η σύλληψη και περαιτέρω προώθηση ενός ικανού αριθμού κατόχων δελτίων κατάθεσης ασύλου».
• Ότι ο «αριθμός των παράνομα διαβιούντων στη χώρα μας αλλοδαπών, δε δύναται να υπολογιστεί με ασφάλεια».
Με βάση την απάντηση του κ. Δένδια, επιβεβαιώνεται με πάσα κατηγορηματικότητα η ομολογία του κ. Συρίγου ότι δεν υπάρχει επίσημος και ασφαλής υπολογισμός του μεταναστευτικού πληθυσμού, ιδίως του παρανόμου.
Τέλος, θυμίζω ότι επιχειρώντας να αιτιολογήσει προεκλογικά την ανάγκη για κατασκευή κέντρου κράτησης παράνομων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα του νομού Αττικής, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης και σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος κόμματος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρυσοχοϊδης, είχε κάνει λόγο για πληθυσμό ενός εκατομμυρίου αλλοδαπών μόνο εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής, ενώ ο κ. Συρίγος δίνει περίπου τον ίδιο αριθμό για ολόκληρη τη χώρα.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Διαθέτει το υπουργείο του την οποιαδήποτε ακριβή, τεκμηριωμένη και διασταυρωμένη απογραφική-δημογραφική άποψη αναφορικά με το ποιο είναι το μέγεθος του μεταναστευτικού πληθυσμού (νόμιμου, παράνομου και συνολικού) της χώρας μας;

2. Ποια είναι η πίεση που έχει ασκηθεί στην ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να επισπεύσει τον υπολογισμό, την οριστικοποίηση και την κατάθεση των δημογραφικών στοιχείων και μέχρι να γίνει αυτό, ισχύει ως γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και ενδεχομένως άλλα συναρμόδια υπουργεία έχουν άγνοια σε σχέση με το ποιος κατοικεί σε αυτή τη χώρα;

3. Είναι δυνατό η Ελλάδα, η οποία γνωρίζει απειλές, τόσο εσωτερικές υπό τη μορφή τρομοκρατίας, οργανωμένης εγκληματικότητας, εντεινόμενης κοινωνικής βίας κλπ., αλλά και εξωτερικές από όμορα κράτη με επιθετικές βλέψεις επί των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αντί να είναι μία χώρα στην οποία γνωρίζουμε -αν μη τι άλλο- πώς έχει η πληθυσμιακή της σύνθεση, να καταλήγει ένας χώρος ανεξέλεγκτης συνάθροισης ετερογενών μεταναστευτικών ομάδων, αγνώστου μεγέθους;

Η ερωτώσα βουλευτής

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ