Η ίση μεταχείριση των δύο φύλων στην εργασία

472

Η αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών συνιστά θεμελιώδη αρχή του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Μέχρι σήμερα η θεμελιώδης αυτή αρχή δεν τύχαινε σωστής εφαρμογής στην ελληνική πραγματικότητα, παρ’ ότι η αρχή της ισότητας των δύο φύλων κατοχυρώνεται συνταγματικά.

0 υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, γνώστης εις βάθος των ευρωπαϊκών θεμάτων από τη μακρά εμπειρία του στις Βρυξέλλες, ακολούθησε πιστά την ανάλογη Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο Εφαρμογή της Αρχής της Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στον Τομέα της Απασχόλησης. Η σύγχρονη Ελληνίδα εδώ και μισό αιώνα διεκδικεί και αγωνίζεται για να κατοχυρώσει θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην εργασία και στις ίσες ευκαιρίες. Για πρώτη φορά, κατοχυρώνεται νομικά ο όρος της σεξουαλικής παρενόχλησης, η οποία και αντιμετωπίζεται ρητά ως μορφή διάκρισης στο χώρο εργασίας, διασφαλίζοντας όλα τα δικαιώματα στον εργαζόμενο γονέα (ανεξαρτήτως φύλου), και απαγορεύεται η λύση της σχέσης εργασίας για λόγους φύλου και οικογενειακής κατάστασης. Η σύγχρονη Ελληνίδα καλείται να ανταποκριθεί με επιτυχία σε περισσότερους από έναν τομείς: Είναι επαγγελματίας, επιστήμονας, γυναίκα, σύντροφος και μητέρα. Μπήκε δυναμικά στην αγορά εργασίας, προσφέροντας γνώσεις, νέες ιδέες, ευαισθησία και ευελιξία, συντελώντας στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Ανατρέφει τα παιδιά της, κρατά την οικογένεια ενωμένη και προσφέρει κοινωνικά. Δεν ανταγωνίζεται το σύντροφο της, αλλά αγωνίζεται μαζί του στο στίβο της καθημερινότητας.

Προσωπικά, είμαι πολύ περήφανη επειδή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αποτελεσματική, αναγνωρίζοντας την πολύπλευρη και συνεχή προσφορά της γυναίκας στο κοινωνικό σύνολο. Η Πολιτεία στηρίζοντας με τέτοια νομοθετήματα τη γυναίκα, που έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημόσια και κοινωνική ζωή του τόπου, στηρίζει παράλληλα τον πρωτεύοντα ρόλο της οικογένειας. Και μια κοινωνία η οποία έχει βάση την οικογένεια δεν μπορεί παρά να είναι μια κοινωνία με σωστή δομή και συνοχή. Νομοσχέδια όπως η Εφαρμογή της Αρχής της Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στον Τομέα της Απασχόλησης αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει σε τάξη τις εργασιακές σχέσεις, να διορθώσει κενά του παρελθόντος αλλά και να επιβραβεύσει αγώνες ετών. Δίνει τέλος σε παρωχημένες αντιλήψεις και συμπεριφορές που αποτελούν εμπόδιο στην υλοποίηση των κυβερνητικών θέσεων για την ισότητα και τις ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες και καταπολεμά κάθε μορφής διάκριση στην αγορά εργασίας.