Μήνυμα Ζωής

1115

Οκτώβριος, μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

Ήταν πριν από 9 χρόνια. Κοιτούσα το γιατρό στα μάτια γεμάτη αγωνία, ελπίζοντας να μην ακούσω αυτό που υποψιαζόμουν. «Στην προηγούμενη εξέταση βρήκαμε έναν μικρό όγκο στο μαστό σας. Η βιοψία έδειξε κακοήθεια, θα το αντιμετωπίσουμε όμως, είμαι αισιόδοξος, θα σας πω τι πρέπει να γίνει και ε…». Δεν τον άκουγα πια, ο φόβος με είχε μουδιάσει. Ένιωθα το αίμα να φεύγει από το σώμα μου, τα χέρια μου πάγωσαν και τα πόδια μου δεν με στήριζαν πια. Γιατί σ’ εμένα; Το μυαλό μου είχε θολώσει και μπροστά στα μάτια μου αναβόσβηνε σαν πινακίδα εναλλάξ ΚΑΡΚΙΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ.

Κάπως έτσι μου περιέγραψε την αρχή της περιπέτειας που είχε με την υγεία της μια από τις εθελόντριες, μέλος του Πανελλήνιου Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου. Γυναίκες που είχαν σχεδόν οι περισσότερες αγωνιστεί για να κερδίσουν πίσω τη ζωή τους και που βγήκαν νικήτριες από αυτήν τη μάχη. Στον αγώνα αυτόν είχαν συμμάχους τις υπόλοιπες εθελόντριες. Βρήκαν κατανόηση, στήριξη, γέμισαν αισιοδοξία και ελπίδα. Μπορούσαν να εκδηλώσουν το φόβο τους, να μοιραστούν τον πόνο τους και να πουν το «μυστικό» τους. Δεν ήταν πια μόνες.

Όταν μια γυναίκα, που είναι μητέρα, σύντροφος, αδερφή, κόρη, νοσεί, όλη η οικογένεια δοκιμάζεται. Ο καρκίνος του μαστού, αν και είναι πολύ σοβαρή ασθένεια, δεν είναι ανίατη. Η ιατρική έχει προοδεύσει σε μεγάλο βαθμό και έχει τη δυνατότητα να μας προστατέψει εάν ξεπεράσουμε τα ταμπού και τις προκαταλήψεις και θεωρήσουμε υποχρέωση μας να προσέχουμε το σώμα μας. Ψηλαφίζουμε το μαστό μας και πηγαίνουμε τακτικά για Test Παπανικολάου στο γυναικολόγο μας. Διότι ο προληπτικός έλεγχος είναι κατ’ αρχάς υπόθεση της ίδιας της γυναίκας.

Εγώ, ως βουλευτής, γυναίκα και εθελόντρια, θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται, αρκεί να υπάρχει σωστή ενημέρωση και πρόληψη. Όλες οι γυναίκες, αν τους χτυπήσει την πόρτα η ασθένεια, μπορούν να την αντιμετωπίσουν και να καταφέρουν να συνεχίσουν μια ευτυχισμένη και ποιοτικά καλή ζωή. Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί, και αυτό το μήνυμα οφείλουμε να το μεταφέρουμε παντού. Είναι μήνυμα ζωής.