Ομιλία επί της αρχής στο ΣΝ του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την εναρμόνιση του Ελληνικού Δίκαιου στην αναγνώριση και εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και για τις τροπολογίες (11/11/2014)

1355

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ  δεν είναι επί της αρχής αντίθετοι με τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Δικαστικού Χώρου. Και δεν εννοούμε βέβαια, ότι η εναρμόνιση σημαίνει  ταύτιση των διαφορετικών εθνικών εννόμων τάξεων.
Αναφορικά με το σκέλος  της αμοιβαίας αναγνώρισης ποινικών αποφάσεων που είναι και το 1ο μέρος του νομοσχεδίου, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός σε ό,τι αφορά την εφαρμογή μέτρων στέρησης της ατομικής ελευθερίας.
Τα άλλα  2 μέρη που περιλαμβάνουν  θέματα αμοιβαίας αναγνώρισης αποφάσεων αναστολής εκτέλεσης ποινής ή απόλυσης υπό  όρους όπως και μέτρα επιτήρησης εναλλακτικά της προσωρινής κράτησης, όλα αυτά συνιστούν θεωρητικά χρήσιμες παρεμβάσεις με στόχο την εναρμόνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

                                                 

Εξετάζουμε λοιπόν μια τριπλή εναρμόνιση ως προς την αναγνώριση ποινικών αποφάσεων μεταξύ των κρατών της ΕΕ, σε ένα νομοσχέδιο που φέρατε τελευταία στιγμή,  στολίζοντάς το για επικοινωνιακούς-εκλογικούς λόγους με τροπολογίες «εξπρές» για διάφορες χρήσεις . Σε αυτό το νομοσχέδιο είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε «παρών».

Ομως για  ακόμη μια φορά σε ένα άσχετο νομοσχέδιο  φέρνετε τρεις  σοβαρές τροπολογίες  όπως αυτή με τα «κόκκινα» δάνεια  τους μικροομολογιούχους και τα αναδρομικά των ένστολων και των δικαστικών.

Σε ότι αφορά την τροπολογία για τα αναδρομικά η κυβέρνηση δεν κάνει χάρη στους ένστολους και τους δικαστικούς, ουσιαστικά καλείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Μισθοδικείου.
Έχετε μειώσει τους μισθούς και τις συντάξεις  στους ένστολους και τώρα προχωράτε στην κουτσουρεμένη αποκατάσταση μισθών και συντάξεων μόνο κατά 50%.

Σε ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια η ρύθμιση που φέρνετε πρωτοτυπεί ΑΡΝΗΤΙΚΑ και εισαγάγει εμμέσως αλλά σαφώς την οικογενειακή και συλλογική ευθύνη, αφού για τον υπολογισμό της αξίας της περιουσίας, που θα ληφθεί υπόψη για τον προσδιορισμό του ορίου(75%) του υπολοίπου μετά το ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ κούρεμα των δανείων, προσθέτει τις αξίες των καθαρών θέσεων των περιουσιών τόσο του εμπόρου, ΟΣΟ ΟΜΩΣ ΚΑΙ των συγγενών α΄ βαθμού που έχουν εκκινήσει οιαδήποτε επιχείρηση από το 2010 και μετά, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ των εγγυητών και συνοφειλετών.
Αφήνει επίσης στην ευχέρεια των Τραπεζών την αναστολή ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ από την δημοσίευση της απόφασης επικύρωσης των διαδικασιών των ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ  και με τα δικαιώματα των ενέγγυων πιστωτών να διατηρούνται ακέραια ακόμη και με την επικύρωση της συμφωνίας ρύθμισης, δηλαδή δίνει τη δυνατότητα  στις Τράπεζες ανά πάσα στιγμή να εκβιάζουν με τον εκπλειστηριασμό των υπέγγυων περιουσιακών στοιχείων των εμπόρων μέσω δικαιωμάτων της  υποθήκης.

Οι  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε καταθέσει τροπολογία για την ουσιαστική διευθέτηση του προβλήματος με τα κόκκινα δάνεια και σας καλούμε να την κάνετε δεκτή.
Κύριο στοιχείο της δικής μας πρότασης είναι ότι καμία πρώτη κατοικία δεν κατάσχεται για τραπεζικά χρέη. Η προστασία της ιδιοκτησίας του Έλληνα πολίτη πρέπει να είναι απόλυτη από την πλευρά του ελληνικού κράτους.
Εντάσσουμε στην προστασία και τους  εμπόρους  για τα τραπεζικά τους χρέη.
Επίσης προτείνουμε αναστολή εκτέλεσης σε βάρος των δανειοληπτών και των εγγυητών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη ρύθμιση.
Οι ΑΝ.ΕΛ ζητάμε την ρύθμιση των δανείων ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων όπως είναι το εισόδημα του υπόχρεου.

Τρία χρόνια εμπαίζετε 15.000 μικροομολογιούχους οι οποίοι έβαλαν τις οικονομίες τους και εμπιστεύθηκαν το ελληνικό δημόσιο  για να αγοράσουν τίτλους του ελληνικού δημοσίου τους οποίους με το PSI τους κουρέψατε.
Με την τροπολογία που κατέθεσαν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ  για την  αποκατάσταση των ομολογιούχων παρέχεται η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα που έλαβαν ή επένδυσαν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (τα οποία στην συνέχεια «κούρεψε» ο Βενιζέλος με το PSI+) να πληρώσουν, με το 80% της «ακούρευτης» αξίας τους, υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο όπως ΕΝΦΙΑ, Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία.

Κύριοι συνάδελφοι, η αδικία που έχουν υποστεί οι μικροομολογιούχοι πρέπει να αποκατασταθεί, άλλωστε προεκλογικά για το ίδιο δεσμεύονταν και ο Πρωθυπουργός όταν δήλωνε πως έχει τη λύση, αλλά και ο E. Βενιζέλος ισχυριζόταν ότι κανένας ομολογιούχος δεν θα το μετανιώσει που εμπιστεύθηκε το Ελληνικό κράτος και τελικά τι προέκυψε; Η απόλυτη εξαπάτηση, οι ομολογιούχοι υπέστησαν οικονομική καταστροφή γιατί εμπιστεύθηκαν, γιατί στήριξαν  το ελληνικό δημόσιο.

Απαιτείται κύριε υπουργέ εδώ και τώρα άμεση αποκατάσταση, για το λόγο αυτό σας καλώ να δεχθείτε την τροπολογία  που έχουν καταθέσει οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ για την αποκατάσταση των  μικροομολογιούχων.

Ευχαριστώ πολύ.