Ομιλία επί της κύρωσης συμφωνιών με Πολωνία Λευκορωσία ΗΕΑ (22/01/2013)

359

Κύριε πρόεδρε
Αγαπητοί συνάδελφοι

Σήμερα εδώ μιλάμε για διεθνείς συμβάσεις και συνεργασίες, τις οποίες έχει ήδη υπογράψει η Ελλάδα σε διακρατικό και διακυβερνητικό επίπεδο. Και με βάση το Σύνταγμα, ερχόμαστε σήμερα να τις επικυρώσουμε. Λογικό είναι λοιπόν, σύμφωνα με την άποψη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, να πούμε «ναι», εφόσον οι συμβάσεις φέρουν πλέον και τις υπογραφές της Πολωνίας, της Λευκορωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Φυσικά, για να μη νιώθουμε ως βουλευτές ότι συμμετέχουμε σε μία τυπική -μονάχα- διαδικασία, θα χρειαζόμασταν μία βαθύτερη ενημέρωση και όχι απλά επιγραμματική, για το ποιες είναι οι ουσιώδεις πτυχές και λεπτομέρειες καθεμιάς από τις συμφωνίες. Θα χρειαζόμασταν επίσης, να έχουμε μία αντίστοιχη ενημέρωση για το πώς έχει αποδώσει το πρόγραμμα εφαρμογής αυτών των συμφωνιών, μετά από ένα χρονικό διάστημα από σήμερσ. Με άλλα λόγια, θέλουμε να συμμετέχουμε ενεργότερα σε αυτές τις υποθέσεις και καλώ την κυβέρνηση, την αρμόδια υπουργό και την κυβερνώσα πλειοψηφία να το λάβουν σοβαρά υπ’ όψη.

Αναφορικά με την Πολωνία, θα αναφέρω ότι είναι παραπάνω από θετική η σύσφιξη της συνεργασίας πάνω σε θέματα Τουρισμού με ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μάλιστα φιλοξενεί έναν μεγάλο πληθυσμό, σημαντικό μέρος του οποίου διαθέτει το επίπεδο των οικονομικών δυνατοτήτων, το οποίο θα θέλαμε να έχουν οι ξένοι τουρίστες μας. Εξάλλου, αποτελεί σοβαρή επένδυση το τουριστικό άνοιγμα της χώρας μας στις χώρες της επονομαζόμενης Νέας Ευρώπης συνολικότερα. Δεν είναι μόνο το δίπτυχο ήλιος-θάλασσα που είναι ικανό να έλξει το ενδιαφέρον των τουριστών από αυτές τις χώρες, αλλά και το κομμάτι του πολιτισμού μας και κυρίως των ιστορικών και θρησκευτικών μας μνημείων.
Από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να επισημάνω αναφορικά με το σημείο της συμφωνίας που αφορά στους εισαγώμενους μαθητευόμενους, ότι ως Τομεάρχης Τουρισμού των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έχω γίνει δέκτης πλήθους πληροφοριών από πολλούς τουριστικούς προορισμούς και θέρετρα της πατρίδας μας, ότι αυτοί οι μαθητευόμενοι υποκαθιστούν κατά τρόπο συστηματικό τους δικούς μας εργαζομένους, αποτελώντας φτηνά εργατικά χέρια. Μπορεί να μειώνεται έτσι δραστικά το λεγόμενο εργασιακό κόστος, αλλά οι δικοί μας εργαζόμενοι στέλνονται στον Καιάδα της ανεργίας ή της υποαπασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα, το επίπεδο των τουριστικών υπηρεσιών παύει να είναι το επιθυμητό και το ενδεδειγμένο.

Σε ότι αφορά την συμφωνία με τη Λευκορωσία, ο πληθυσμός είναι σαφώς μικρότερος, το ίδιο και ο δυνητικός αριθμός επισκεπτών από εκεί, αν και με καλό εισοδηματικό επίπεδο. Υφίσταται όντως ένα ευρωπαϊκής -θα έλεγε κανείς- έκτασης πολιτικό ζήτημα σε σχέση με το καθεστώς Λουκασένκο. Αλλά αυτό δεν είναι από μόνο του πρόβλημα, προκειμένου να κρατήσουμε μία χώρα σε κατάσταση εμπάργκο αποδοχής και υποδοχής των τουριστών που μας στέλνει. Αλλά ούτε και πρέπει να μας αποτρέψει από την εφαρμογή των όποιων δυνατοτήτων αναφορικά με την ελαστικοποίηση των κριτηρίων θεώρησης άδειας εισόδου στη χώρα μας. Εδώ τοποθετώ και το ζήτημα της διευκόλυνσης της προσέλευσης τουριστών που ζουν γενικότερα υπό τη ρωσική σφαίρα επιρροής και μία τέτοια χώρα είναι η Λευκορωσία. Πρέπει να φανούμε αποτελεσματικοί στο θέμα της βίζας και να κάνουμε τις διάφορες κυβερνητικές εξαγγελίες οι οποίες έρχονται και παρέρχονται, να γίνονται επιτέλους πράξη.

Θετική χαρακτηρίζεται και το Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι γνωστή η συμπάθεια και η αγάπη του αραβικού κόσμου προς τη χώρα μας και φυσικά κανείς δεν θα μπορούσε να απαρνηθεί το βαλάντιο των επισκεπτών από τα Εμιράτα, ούτε και το όποιο ενδιαφέρον μπορεί να προκύψει αναφορικά με επενδυτικές τοποθετήσεις τους στην τουριστική μας βιομηχανία. Αρκεί να υπάρχει αμοιβαία ωφέλεια φυσικά και διαφανείς όροι. Και εδώ, θα πρέπει να κοιτάξουμε με προσοχή το θέμα διευκολύνσεων στο θέμα της βίζας. Για τα τεμένη που ανέφεραν κάποιοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, σαφώς δικαιούται κάθε επισκέπτης να ασκεί τα καθήκοντα της θρησκευτικής του λατρείας σε κατάλληλο μέρος, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι αυτή η προτεραιότητα στην συζήτησή μας, ή πρωτεύον ζήτημα στην τουριστική συνεργασία μας με τα Εμιράτα.

Κλείνοντας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναφέρω ότι ψηφίζω υπέρ της κύρωσης των συμφωνιών με την ελπίδα ότι θα αποδειχθούν και πρακτικά επωφελείς, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Στα δύσκολα χρόνια της ύφεσης, της ανεργίας και της εξαθλίωσης που μας φέρνει η πολιτική εφαρμογής των Μνημονίων και οι αποφάσεις της Τρόϊκας εσωτερικού και εξωτερικού, ο Τουρισμός μας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης. Μακάρι τα ανοίγματα που σχεδιάζονται με αυτές τις συμφωνίες, να συμβάλλουν θετικά.