Ομιλία επί των αρθρων για το Πολυνομοσχέδιο (17/07/2013)

492

Κύριε πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Στην χθεσινή συζήτηση επί της αρχής, φάνηκε καθαρά ότι οι υπουργοί και τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν με πειστικά στοιχεία και επιχειρήματα αυτό το πολυνομοσχέδιο.
Ήταν αναμενόμενο!
Γιατί αυτό το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει κανόνες που φέρνουν διαφάνεια και δικαιοσύνη στη φορολόγηση. Δεν θεσπίζει κίνητρα, αλλά αντικίνητρα τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και τα νομικά.
Γιατί ενώ χρειάζεται να δοθεί μία φορολογική ανάσα σε όλους, ιδιώτες και επιχειρήσεις, προκειμένου να έρθουν η ανάκαμψη και η ανάπτυξη, εσείς σφίγγετε περισσότερο ακόμη τη θηλιά γύρω από το λαιμό τους. Τους προκαλείτε κυριολεκτικά ασφυξία. Επιβεβαιώνετε ότι η πολιτική σας είναι μονόπλευρα εισπρακτική και ολότελα αντιαναπτυξιακή.
Γιατί αυτό το πολυνομοσχέδιο δεν περιέχει τίποτα που να παραπέμπει σε εξορθολογισμό στο καταμερισμό και την αξιοποίηση του προσωπικού στον Δημόσιο Τομέα, τον στενό και τον ευρύτερο. Αποφασίζετε οριζόντιες απολύσεις δηλαδή μαζικούς αποκεφαλισμούς εργαζομένων, μόνο και μόνο για να βγουν οι αριθμοί στους οποίους έχετε δεσμευτεί απέναντι στην Τρόϊκα και να πάρουμε τις δόσεις.
Ενώ λοιπόν δεν είστε καν σε θέση να το στηρίξετε πολιτικά αυτό το πολυνομοσχέδιο, επιμένετε να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί. Να γνωρίζετε ότι ακόμη και αν ψηφιστεί, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Διότι όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και της Κοινωνίας, αλλά αντιμάχεται και καταστρατηγεί το σωστό, το δίκαιο και το λογικό. Και σίγουρα ξεπερνά και τις τελευταίες αντοχές και ανοχές της Κοινωνίας.

Σε ότι αφορά τους πολύτεκνους και τους φόρους που κα κληθούν να καταβάλλουν, το άρθρο 15 επαναλαμβάνει τις διατάξεις που περιγράφονται στο άρθρο 1 του Νόμου 4110/2013. Θα σας παραθέσω κάποια στοιχεία που έχει ανακοινώσει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας, τα οποία αφορούν σε πολύτεκνες οικογένειες με εισόδημα από 10 έως 25 χιλιάδες ευρώ ετησίως.
Οι 368 οικογένειες με έξι παιδιά και πάνω: Για το οικονομικό έτος 2011 πλήρωσαν όλες μαζί φόρο 15 χιλιάδες ευρώ. Για το οικονομικό έτος 2012 θα πληρώσουν 660 χιλιάδες. Αύξηση 4.400%.
Οι 1.105 οικογένειες με πέντε παιδιά: Φόρο 19 χιλιάδες ευρώ όλες μαζί για πέρυσι, 1,8 εκατομμύρια για φέτος.
Οι 7.972 οικογένειες με τέσσερα παιδιά: Φόρο 163 χιλιάδες ευρώ όλες μαζί για πέρυσι, 10,7 εκατομμύρια για φέτος.
Αυξάνετε κατακόρυφα τη φορολόγηση σε οικογενειάρχες με τέσσερα, πέντε, έξι και παραπάνω παιδιά, τα εισοδήματα των οποίων δεν ξεπερνούν τα 25 χιλιάδες ευρώ ετησίως, αντί να στραφείτε προς τη θέσπιση μίας βάσης αφορολόγητου. Τι φόρους να σας πληρώσουν δηλαδή συμπατριώτες μας, που με 1.000, 1.500, ή 2.000 ευρώ το μήνα πασχίζουν να ταϊσουν τόσα στόματα; Βάζετε αφορολόγητο σε άτεκνους και δεν το κάνετε σε πολύτεκνους; Και αντιμετωπίζετε τα πολλά παιδιά, περίπου ως αντικειμενικό κριτήριο φορολόγησης; Στην 3η πιο γερασμένη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία; Σήμερα στην Ελλάδα, 1 στους 5 κατοίκους είναι άνω της ηλικίας των 65 χρόνων, ενώ τριάντα χρόνια πριν ήταν 1 στους 10. Σήμερα, οι ηλικιωμένοι υπερτερούν των παιδιών κατά 550 χιλιάδες, ενώ τριάντα χρόνια πριν τα παιδιά υπερτερούσαν των ηλικιωμένων κατά 1,3 εκατομμύρια. Τι σας ωθεί αλήθεια να εφαρμόζετε μία φορολογική (και όχι μόνο) πολιτική που είναι αντιπολυτεκνική, αντιοικογενειακή και αντιδημογραφική; Και μάλιστα, σε μία Ελλάδα τα σύνορα της οποίας έχουν διαβεί 2 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες σύμφωνα με παραδοχή του ίδιου του πρωθυπουργού, σε ομιλία που έκανε στο Ελσίνκι σε εκδήλωση του Center for European Studies του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ τα δικά της τα παιδιά παίρνουν ξανά το δρόμο της οικονομικής προσφυγιάς προς άλλες χώρες; Σε τρεις δεκαετίες κινδυνεύουμε να έχουμε μία Ελλάδα δίχως Έλληνες και εσείς πηγαίνετε και χτυπάτε φορολογικά τους πολύτεκνους;

Σε σχέση με το θέμα των σχολικών φυλάκων, στο άρθρο 80. Τέσσερα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν το 1999 την καθιέρωσή τους. Την επόμενη χρονιά προκηρύχθηκε διαγωνισμός. Την περίοδο 2001-2006 οι σχολικοί φύλακες δούλευαν με συμβάσεις, χωρίς διακοπή. Με το προεδρικό Διάταγμα 164/2004, το οποίο επιβεβαιώθηκε δύο φορές ως νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενσωματώθηκε η κοινοτική οδηγία 99/70 και στα επόμενα χρόνια έγιναν οι κατατάξεις σύμφωνα με τις ανάγκες στις οργανικές θέσεις που συστήθηκαν. Τώρα πετάτε αυτούς τους συμπατριώτες μας στον καιάδα της ανεργίας. Μιλάμε για εργαζομένους που φροντίζουν για την ασφάλεια και την προφύλαξη των σχολικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, αλλά και των ίδιων των παιδιών μας. Ποιος θα κάνει τώρα αυτή τη δουλειά; Οι διευθυντές; Οι δάσκαλοι; Θα τοποθετήσετε αστυνομικούς; Θα προσλάβετε εταιρείες security; Οι σχολικοί φύλακες καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, πάγιες και διαρκείς και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είχε αποφασιστεί η αρχική καθιέρωσή τους και η μετέπειτα κανονική πρόσληψή τους. Τώρα, τους απολύετε, τους διαλύετε και εκθέτετε σε κινδύνους τα παιδιά μας και τα σχολεία, επειδή σας πιέζουν οι Τόμσεν, Μορς, Μαζούχ να κάνετε οριζόντιες, «τυφλές», απολύσεις.
Καταργείτε επίσης τους δημοτικούς αστυνομικούς, με την άϋλη και αδιασφάλιστη υπόσχεση ότι θα πάνε στην Ελληνική Αστυνομία. Πώς διαλύετε έναν κλάδο που συστήθηκε ακριβώς για τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και που έχει κριθεί έως σήμερα επιτυχής στο έργο του; Ποιος θα τους αντικαταστήσει σε ότι αφορά την τήρηση της τάξης στη δημοτική; Ποιος θα κυνηγάει για παράδειγμα τους λαθρεμπόρους στο κέντρο της Αθήνας, που έχουν ρημάξει στην κυριολεξία το λιανικό εμπόριο και  τους καταστηματάρχες; Επίσης, αν δεν έχετε σκοπό να στείλετε κατευθείαν στην ανεργία τους δημοτικούς αστυνομικούς, πώς θα τους μετατρέψετε σε μάχιμους αστυνομικούς, αφού δεν ήταν αυτά τα κριτήρια και τα προσόντα πρόσληψής τους, αλλά ούτε και ο επαγγελματικός προσανατολισμός τους; Πολλοί δημοτικοί αστυνομικοί έχουν μεταπτυχιακό και μπορούν να καλύψουν σοβαρές ελλείψεις στο Δημόσιο. Γιατί δεν τους αξιοποιείτε απευθείας, δίχως τη μεσολάβηση διαθεσιμότητας; Προσλήφθηκαν με ΑΣΕΠ. Το καταρρακώνετε ακόμη αυτό; Διαλύονται τα πάντα ελέω Τρόϊκας;

Καταφέρνετε επίσης καίριο πλήγμα στη δημόσια δωρεάν δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, αφού καταργείτε 52 ειδικότητες μέσα σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, 46 εκ των οποίων είναι στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Πρώτα απ’ όλα στέλνετε τους εκπαιδευτικούς μεταξύ διαθεσιμότητας και ανεργίας, ενώ μπορείτε να τους αξιοποιήσετε σε ζωτικής φύσης ανάγκες του Δημοσίου, ειδικά σε νοσοκομεία, Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής, δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.ο.κ. Κάτι σχετικό είπε ο Υπουργός Υγείας, αλλά δεν προσφέρει καμιά εγγύηση ή διασφάλιση. Επιπλέον, με τα ΕΠΑΛ και τα ΕΠΑΣ παιδιά φτωχών -σε πολλές περιπτώσεις- οικογενειών, μάθαιναν μία τέχνη ή μία ειδικότητα με την οποία μπορούσαν αύριο να βρουν δουλειά. Παράδειγμα, οι βοηθοί βρεφονηπιοκόμοι, οι βοηθοί βιολογικών-διαγνωστικών εργαστηρίων, οι βοηθοί νοσηλευτές κ.α. Τώρα, αν δεν γίνουν δεκτοί από Δημόσια ΙΕΚ, προς τα που θα στραφούν; Σε Ιδιωτικά; Ποια οικογένεια έχει λεφτά για κάτι τέτοιο; Ή θα απομείνουν ως ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό που θα παίρνει, εάν και εφόσον βρουν ποτέ δουλειά, 300 ευρώ; Πέρα από τον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, καταργείτε ως ειδικότητα μέχρι και την αργυροχρυσοχοϊα στην οποία η Ελλάδα έχει ιστορία και παράδοση χιλιετιών, που υποστηρίζεται από τρανές σχολές όπως εκείνη της Στεμνίτσας και φέρνει τουριστικό συνάλλαγμα.

Τέλος, σε ότι αφορά το λεγόμενο clawback για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ, θα παρακαλούσα να είμαστε πιο προσεκτικοί και ευαίσθητοι, διότι είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα προκαλέσει ντόμινο κατάρρευσης σημαντικών δομών και οργανισμών, φτάνοντας μέχρι και του σημείου να απειλείται με κλείσιμο το Άσυλο Ανιάτων το οποίο φιλοξενεί βαρύτατα ανάπηρους και κατάκοιτους συνανθρώπους μας.