Ομιλία για την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης (09/11/2013)

1999

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας μας δίνει την ευκαιρία, πρώτον, να κάνουμε μία σωστή και ειλικρινή αποτίμηση της κατάστασης στην οποία έχει έρθει η χώρα. Και δεύτερον, καθεμιά και καθένας από εμάς να σταθεί στο ύψος της υψηλής εθνικής και κοινωνικής ευθύνης την οποία οφείλουμε να υπηρετούμε μέσα σε αυτή την αίθουσα.

Εδώ και τριάμισι χρόνια τα Μνημόνια μας έχουν οδηγήσει σε απώλεια του 30% του ΑΕΠ. Tο εισόδημα της ελληνικής οικογένειας έχει μειωθεί κατά 60% από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τους φόρους, τα χαράτσια, την ακρίβεια και την περιστολή του Κράτους Πρόνοιας.
Εσωτερική ζήτηση δεν υπάρχει πια και η αγορά έχει γονατίσει. Πάνω από 450.000 επιχειρήσεις, μικρομεσαίες οι περισσότερες, έχουν βάλει λουκέτο. H έκρηξη της ανεργίας μας έχει φέρει στο νούμερο ένα της Ευρώπης. Οι άνεργοι ήδη ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια. Το πραγματικό ποσοστό έχει υπερβεί το 30% και πάει στο 35%. Στους νέους ανθρώπους, βρίσκεται στο 60%. Πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 3 έως 15 μήνες. Μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι, δεν έχουν πάρει στο χέρι τη σύνταξη. Δηλαδή αθροιστικά, 3,5 εκατομμύρια συμπατριώτες μας, το 1/3 δηλαδή του πληθυσμού της χώρας δεν έχει μισθό ή σύνταξη. Έτσι επαληθεύεται και η μέτρηση, ότι 1 στους 3 Έλληνες βρίσκεται μέσα στο φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού. Το 50% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ή στο όριο.

Η Κοινωνία περνάει μία τραγωδία. Είναι δυνατόν μισό εκατομμύριο Ελληνόπουλα να υποσιτίζονται; Έξι χιλιάδες οικογενειάρχες να αυτοκτονούν από απόγνωση; Όπως στα χρόνια του ’50 και του ’60, εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες να παίρνουν το δρόμο της οικονομικής προσφυγιάς και να φεύγουν μετανάστες; Μόνο στην Αθήνα, τριάντα χιλιάδες άνθρωποι να κοιμούνται σε δρόμους, πάρκα και παγκάκια; Και τα συσσίτια σε δήμους και ενορίες συνεχώς να πολλαπλασιάζονται; Σε τριάμισι χρόνια η Κοινωνία έχει πάθει τη χειρότερη καταστροφή που από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά έχει να γνωρίσει κράτος σε καιρό ειρήνης. Δεν το λέω εγώ αυτό, ή οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Αλλά πολιτικοί, κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες και τα πιο έγκυρα Μέσα Ενημέρωσης Ευρώπης και Αμερικής.

Αυτές οι θυσίες πιάνουν τόπο, λένε τα στελέχη της κυβέρνησης! Πως πιάνουν τόπο; Το χρέος βρίσκεται στα 326 δις ευρώ, από 320 το 2009 και στο 176,2% από 120%. Είναι βιώσιμο ένα τέτοιο χρέος; Και με αυτό θα μας δανείζουν από του χρόνου οι αγορές; Ταυτόχρονα, προκύπτουν δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά άνω των 16 δις μέχρι το 2017. Πάμε για νέα δάνεια και μνημόνια. Για πόσο θα υποβάλλεται η χώρα στο μαρτύριο του Σισύφου;

Και φτάνουμε στο τώρα. Η Τρόϊκα είναι πάλι εδώ. Και μαζί με την κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή την τελική φάση εξόντωσης του λαού.
Αρχίζουν από τις τράπεζες κατασχέσεις και πλειστηριασμοί στα ακίνητα. Ακόμη και στην πρώτη κατοικία. Πενήντα με εξήντα χιλιάδες ακίνητα θα βγουν στο σφυρί σε πρώτη φάση. Χειρότερα και από την Ισπανία που έχει τετραπλάσιο πληθυσμό. Και λέει ο Τόμσεν: «Ήδη κατάσχει σπίτια το Δημόσιο, ακόμη και για μικροοφειλές. Γιατί όχι και οι τράπεζες;» Φυσικά, προάγγελος των μαζικών πλειστηριασμών, είναι το φιάσκο της δήθεν ρύθμισης κόκκινων δανείων. Γιατί φιάσκο; Διότι ούτε το 2% των δανειοληπτών δεν μπορεί να ανταποκριθεί ταυτόχρονα και στους 7 όρους του κ. Σκορδά.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ προτείνουμε απαγόρευση πλειστηρισμών όσο διαρκεί η κρίση και κούρεμα των δανείων.

Επιβάλλεται νέος ενιαίος φόρος που χτυπάει όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα. Και εδώ καταγγέλλω μία υποκρισία. Συνάδελφοι παριστάνουν ότι δίνουν μάχη για να εξαιρεθούν στάνες και κοτέτσια. Και μετά τι; Θα καμαρώνουν ότι τάχα κάτι πέτυχαν, ενώ θα παραμένει ο φόρος στα αγροτεμάχια; Έχετε αυξήσει τους φόρους στα ακίνητα 684%. Και μέσω αυτής της φορολογίας, επιβάλλετε κατάσχεση αποταμιεύσεων, αφού οι Έλληνες τραβούν τις τελευταίες τους οικονομίες για να πληρώνουν χαράτσια. Και όταν δεν θα μπορούν άλλο, θα ακολουθεί και η δήμευση. Εμείς ζητούμε προστασία της ιδιοκτησίας του Έλληνα και λέμε όχι στην υφαρπαγή των ακινήτων που με μόχθο μίας ζωής έχουν αποκτήσει οι συμπατριώτες μας.
Μπαίνουν σε εφαρμογή επείγοντα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Με τους μισούς Έλληνες να είναι ήδη φτωχοί, πως θα γίνουν εισπράξεις; Θα έχουμε κλιμάκωση των δημεύσεων και κατασχέσεων ακινήτων από το Δημόσιο. Θα ασκούνται ποινικές διώξεις σε ανθρώπους που χρωστούν πέντε χιλιάρικα. Θα κατάσχεται αυτοστιγμεί μισθός, σύνταξη, ακόμη και το επίδομα πρόνοιας που λαμβάνει κάποιος στον τραπεζικό του λογαριασμό. Και ο κόσμος τι θα κάνει; Θα φυλάει σκοπιά στο ΑΤΜ να κάνει ανάληψη την ίδια στιγμή που μπαίνει κάτι στο λογαριασμό; Δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι αν μείνει μία μέρα στο λογαριασμό ακόμη και ένα επίδομα, θα θεωρείται κατάθεση και θα γίνεται κατάσχεση.
Εμείς μιλάμε για πολλαπλασιαμό των δόσεων στις ρυθμίσεις, για να μπορεί ο οφειλέτης να ξοφλάει έστω και με σιγανούς ρυθμούς.

Τρόϊκα και κυβέρνηση ορμούν σαν πιράνχας στους συμπατριώτες μας σαν πιράνχας να τους πάρουν και το τελευταίο ευρώ από την τσέπη.
Αυτή την πολιτική θα στηρίξετε με την ψήφο σας κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης; Μία πολιτική αντικοινωνική, αντιλαϊκή και απάνθρωπη; Ο Τόμσεν, ο Όλι Ρεν και άλλοι, λένε ότι θα λαμβάνονται συνεχώς νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, για όσο χρειάζεται. Εξάλλου και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή λέει ότι πάμε σε νέα δάνεια και μνημόνια.
Που είναι οι κόκκινες γραμμές σας; Που είναι το καθήκον σας να προστατέψετε την ελληνική οικογένεια και την Κοινωνία; Πόση αξία μπορεί να έχει η εξουσία και οι καρέκλες σας εμπρός σε αυτό τον κοινωνικό Αρμαγεδώνα; Και μαζί με όλα αυτά, η Δημοκρατία υποβαθμίζεται με εισβολές ΕΚΑΜ και ΜΑΤ στην Ελεύθερη Ραδιοτηλεόραση. Με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που φέρνει συνεχώς η κυβέρνηση και τις οποίες υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με την άρνηση υπουργών και πρωθυπουργού να λογοδοτούν στη Βουλή. Με την σκόπιμη έκπτωση του Κοινοβουλευτισμού και γενικότερα, του πολιτειακού και θεσμικού μας οικοδομήματος.
Σε όλα αυτά, κύριοι συνάδελφοι πρέπει να μπει τελεία και τέλος. Και η ώρα είναι αύριο τα μεσάνυχτα. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε καταθέσει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα και είμαστε έτοιμοι να τεθούμε στην άμεση κρίση του ελληνικού λαού.
Καταψηφίζω την κυβέρνηση και το ίδιο εύχομαι να κάνετε και εσείς αναλογιζόμενοι την φτωχοποίηση και την καταστροφή που έχει υποστεί η Κοινωνία και το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η Ελλάδα με την πολιτική των Μνημονίων που εσείς ψηφίσατε και στηρίζετε.