Ομιλία στη συζήτηση επί του ΣΝ του Υπουργείου Υγείας για τη σύσταση εταιρίας αμοιβών νοσοκομείων- ΕΣΑΝ ΑΕ (11/9/2014)

2235

κε Υπουργέ

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουμε
ότι θα πρέπει, το Κράτος να παρέχει δωρεάν δημόσιες δομές και υπηρεσίες Υγείας και περίθαλψης σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, εξίσου σε όλους τους πολίτες του και ειδικά στους οικονομικά αδύναμους ,(δηλαδή στους ανέργους και ανασφάλιστους).

Προτείνουμε μάλιστα και ένα εναλλακτικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας το οποίο θα στηρίζεται σε προληπτικές δράσεις, μοντέλο που σε βάθος χρόνου, θα αποφέρει και την μείωση του οικονομικού κόστους που όλοι αναζητούν.

Με το νομοσχέδιο που φέρατε, συνεχίζετε τις ενέργειες του προκατόχου σας για την απαξίωση του Δημόσιου συστήματος Υγείας και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των μνημονιακών πολιτικών που βλέπουν τα πάντα ως αριθμούς, ισολογισμούς και κέρδη.
Τα αποτελέσματα των πολιτικών αυτών, τα βιώνει καθημερινά ο Έλληνας πολίτης, που δεν έχει τη στοιχειώδη περίθαλψη που δικαιούται, ή σε πολλές περιπτώσεις χάνει τη ζωή του, επειδή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά, σε μια έκτακτη ανάγκη νοσοκομειακής φροντίδας.

Με τη σύσταση της Εταιρίας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (ΕΣΑΝ ΑΕ), αφαιρείτε την χάραξη και την επίβλεψη των πολιτικών Υγείας από το κράτος και τα δίνετε σε μια Εταιρία την οποία βαφτίζετε «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», αλλά προφανώς δεν είναι μια ΔΕΚΟ !

Η εταιρία αυτή θα υλοποιήσει το ενιαίο Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων (ΣΑΝ), το οποίο βασίζεται στο σύστημα Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων (DRG) που εφαρμόζεται στη Γερμανία από το 2004. Αλήθεια, πώς καταλήξατε σε αυτό το σύστημα?
Το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων θα διαμορφώνει το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο στα νοσοκομεία και θα καθορίζει
– την τιμολόγηση των υπηρεσιών
– την αξιολόγηση των νοσοκομείων
– την αξιολόγηση των γιατρών και του άλλου προσωπικού
– τη διαχείριση ιατρικών πληροφοριών ακόμη κι αν αυτές εμπίπτουν στη νομοθεσία του απορρήτου.
– τη κατανομή αμοιβών και χρηματοδότησης με βάση την αξιολόγηση από την ίδια εταιρία.
Εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και ούτε απλοποιούνται, έτσι, με τη χρήση του αλγόριθμου του DRG.

Η ΕΣΑΝ ΑΕ θα συλλέγει τα κοστολογικά δεδομένα για φάρμακα, υλικά, και μισθούς εργαζομένων, από τούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Μα αυτά τα στοιχεία δεν τα έχετε και σήμερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας ή εν πάση περιπτώσει δεν μπορείτε να τα ζητήσετε ?

Δημιουργείτε μια νέα ανώνυμη εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο, που ουσιαστικά θα διαχειρίζεται διαθέσιμους πόρους για
την Υγεία (Κρατική χρηματοδότηση , Ασφαλιστικά Ταμεία, χρήματα από αγορά Υπηρεσιών) και θα τους κατανέμει κατά το δοκούν στα Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσοκομεία.

Η ΕΣΑΝ ΑΕ λοιπόν θα έχει αρμοδιότητες στα Δημόσια Νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ και τις ιδιωτικές κλινικές και θα έχει πόρους από τις υπηρεσίες που θα προσφέρει σε αυτούς.
Φυσικά θα λειτουργεί και θα αποφασίζει με κριτήριο το κέρδος και κανένα κοινωνικό προσανατολισμό.
Η Εταιρία αυτή θα μπορεί να χαρακτηρίζει ζημιογόνο ένα νοσοκομείο, κι άρα άχρηστο, οπότε αυτό δεν θα χρηματοδοτείται και θα υπολειτουργεί, όσο αντέχει !

Έτσι τα Δημόσια νοσοκομεία θα οδηγηθούν να χάσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και τον κοινωνικό τους ρόλο και τα Ιδιωτικά θα καθορίζουν τις τιμές και τους όρους του ανταγωνισμού, τελικά με τραγικό οικονομικό αποτέλεσμα στους Έλληνες πολίτες !
Πιστεύουμε ότι η αλλαγή αυτή στον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης θα οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας, οικονομικά αδύναμους, σε αφάνταστη ταλαιπωρία και σε καταστάσεις κινδύνου της ζωής τους. Η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει και στη λήψη  διοικητικών αποφάσεων, που θα ρίξουν στην ανεργία πολλούς εργαζόμενους, στους τομείς της Δημόσιας Υγείας.
Άλλη μια κίνηση που ενισχύει το ξεπούλημα και της Υγείας στους ιδιώτες και θεμελιώνει με νόμο τη φιλοσοφία μόνο του κέρδους και στις υπηρεσίες νοσοκομειακής περίθαλψης.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε νομοθέτημα που αντιμετωπίζει τη Δημόσια Υγεία μόνο με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και στόχο το κέρδος. Θεωρούμε ότι ένα Κράτος, θα πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του υπηρεσίες Υγείας όπως και Παιδείας, λογικά να ξοδεύει γι αυτά και όχι να κερδίζει από αυτά, εις βάρος των πολιτών.
Για αυτό καταψηφίζουμε το ΝΣ αυτό επί της αρχής και σε όλα τα άρθρα του.