Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδο του του Υπουργείου Οικονομικών «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες Διατάξεις» (19/12/2013)

871

Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Για άλλη μία φορά εξαπατάτε κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό, γιατί υποστηρίζατε ότι θα φέρνατε στη Βουλή έναν ενιαίο φόρο δίκαιο και ανταποδοτικό. Και αντί γι’ αυτό, φέρνετε ένα νομοσχέδιο με 55 άρθρα, εκ των οποίων μόνο τα 13 αφορούν στα ακίνητα. Όλα τα υπόλοιπα άρθρα αφορούν ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο εξοντώνετε τον Έλληνα, ποινικοποιείτε την φτώχεια την οποία εσείς προκαλέσατε.

Οδηγείτε τον πολίτη και τον οικογενειάρχη στη δήμευση της περιουσίας του. Και το χειρότερο απ’ όλα, τον κλείνετε στη φυλακή, αφού χωρίς δική του ευθύνη του μειώσατε κατά 50% το εισόδημα, οκταπλασιάσατε τους φόρους, τον αφήσατε άνεργο, του κλέψατε τη σύνταξη και τώρα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Φτάνετε στο σημείο να λέτε ότι θα κάνετε έκπτωση στους φτωχούς και σε άλλες ευπαθείς ομάδες όπως πολυτέκνους, αναπήρους και άλλους, αρκεί να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ταμεία! Μα είναι δυνατό να έχετε οδηγήσει έναν νοικοκύρη στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και να μην έχει εκκρεμείς οφειλές στο Δημόσιο; Και ο λόγος δεν είναι ότι κάνει τον μπαταξή (όπως συνηθίζετε να λέτε), αλλά επειδή έχει ήδη εξαντληθεί κάθε οικονομική και φοροδοτική ικανότητά του. Ένα εκατομμύριο είναι τα φτωχά νοικοκυριά σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα. Δυόμισι εκατομμύρια είναι συνολικά τα μέλη τους. Και ταυτόχρονα, πάνω από δυόμισι εκατομμύρια είναι οι Έλληνες που χρωστούν στο Δημόσιο. Σε ποιους λοιπόν θα κάνετε έκπτωση; Σε κανέναν; Αυτή είναι η αλήθεια. Έχετε κάνει έναν ολόκληρο λαό δυστυχισμένο και εξαθλιωμένο και έχετε από πάνω το θράσος και την αναίδεια να τον κοροϊδεύετε κατά πρόσωπο! Και ενώ πάτε να εξοντώσετε τη φτωχολογιά και τη μεσαία τάξη, την ίδια στιγμή έρχεστε με αυτό το νομοσχέδιο να κάνετε δωράκια στο ΤΑΙΠΕΔ. Στο οποίο δίνετε φορολογική ασυλία, για να πηγαίνουν όλα τα έσοδα από πωλήσεις δημόσιων ακινήτων πακέτο στους δανειστές μόνο για τόκους και χρεολύσια και να μην μένει στην Ελλάδα ούτε ευρώ τσακιστό. Κάνετε επίσης δωράκια στις off-shore και τις τράπεζες. Εισάγετε χίλιες-δυό χαριστικές διατάξεις όπως παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, θαλάσσιου χώρου, ακόμη και βυθού για δήθεν επιχειρηματικές δραστηριότητες. Φτάσατε μέχρι το σημείο σε αυτό εδώ το νομοσχέδιο που φέρνετε παραμονή γιορτών, να επιχειρήσετε την απαλλαγή αξιωματούχων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου από τυχόν ποινικές ευθύνες τους!

Υποβάλλαμε ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και αίτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, το οποίο θα εξηγήσει αναλυτικά η συνάδελφος κυρία Γιαταγάνα ως η πλέον αρμόδια. Αλλά είναι προφανές ότι με αυτό το νομοσχέδιο παραβιάζετε και κάνετε κουρέλι το ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Συντάγματος. Παραβιάζετε και κάνετε κουρέλι το άρθρο 4 του Συντάγματος, παράγραφος 5, για τη συνεισφορά των πολιτών στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Εσείς κύριοι της κυβέρνησης έχετε πάρει από τον Έλληνα το μισθό του, τη σύνταξή του, τις κοινωνικές παροχές του, τις αποταμιεύσεις του (τις οποίες έχετε ήδη ρευστοποιήσει σε φόρους και χαράτσια) και τώρα τον χτυπάτε σε ότι του έχει απομείνει, στο κεραμίδι της οικογένειάς του, μέχρι να μην έχει να πληρώσει και να αναγκαστεί να το πουλήσει κοψοχρονιάς (αν βρει), ή να του το πάρει το Δημόσιο. Φορολογείτε για πρώτη φορά και οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπους. Τη γη δηλαδή, την οποία οι περισσότεροι από μας την έχουμε κληρονομήσει από γονείς και προγόνους στο χωριό μας και δεν μας αποφέρει καν εισόδημα. Για να μας αναγκάσετε να τα πουλήσουμε και αυτά όσο-όσο στα «κοράκια» ή στα funds που παραμονεύουν για το φιλέτο της ελληνικής υπαίθρου. Όταν το όριο φτώχειας για νοικοκυριό με δύο παιδιά είναι στα 1.000 ευρώ το μήνα και ο μέσος όρος εισοδήματος στα 1.500 και δεν μπορούν οι οικογένειες να πληρώσουν καν για τους φόρους της πρώτης κατοικίας τους, θα έχουν να πληρώσουν για τα χωράφια στο χωριό;

Επίσης μονιμοποιείτε το προσωρινό -τάχα- χαράτσι συν το ΦΑΠ, βαφτίζοντάς τα από κοινού ΕΝΦΙΑ. Βάζετε φόρο πάνω στο φόρο, αν η περιουσία ξεπερνά συνολικά τα 300.000 ευρώ. Βάλτε ένα σπίτι, μαζί με ένα εξοχικό, συν μερικά αναξιοποίητα χωράφια και θα δείτε πόσοι Έλληνες ξεπερνούν αυτό το πλαφόν. Η ειρωνεία είναι δε, ότι θα πληρώνεις φόρο πάνω στο φόρο, για μία ακίνητη περιουσία που κάποτε αποκτήθηκε με κόπο, σκληρή δουλειά και με εισόδημα που είχε ευθύς εξαρχής φορολογηθεί!
Βάζετε συντελεστή μονοκατοικίας. Έγκλημα είναι δηλαδή να είχες ένα οικόπεδο στο οποίο έχτισες μετά μονοκατοικία; Ή να είχες κάποτε τα χρήματα να την αγοράσεις έτοιμη;
Και σα να μην έφτανε αυτό, έρχεστε και φορολογείτε τον αέρα πάνω στον οποίο θα είχες δικαίωμα να χτίσεις, αλλά ποτέ δεν έχτισες.
Φορολογείτε τα κλειστά ακατοίκητα σπίτια και ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται. Ακόμη και ένα γιαπί που άφησε κάποιος στη μέση γιατί προφανώς δεν είχε χρήματα να το τελειώσει!!!
Φορολογείται το ακίνητό σου για την υπεραξία του, ακόμη και αν το πήρες για να κατοικήσεις και όχι για να το πουλήσεις, όταν όμως αυτή η υπεραξία σήμερα δεν υπάρχει πια. Και τι εννοώ με αυτό; Είναι η  απόλυτη κοροϊδία. Φορολογείτε πάνω σε ανύπαρκτες, εικονικές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες είναι 45% πάνω από τις πραγματικές. Χωρίς να λογαριάζετε καν αν το ακίνητο φέρει βάρη από υποθήκη ή προσημείωση. Και χωρίς η τράπεζα στην οποία έχεις στεγαστικό και παρακρατεί την κυριότητα του σπιτιού να μη συμμετέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην πληρωμή του φόρου. Τι να πούμε για τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια, αυτά που σου χρεώνουν τεκμαρτό εισόδημα πάνω στην αξία του ακινήτου που είχες τη δυνατότητα κάποτε να αγοράσεις.
Τι να πούμε για τα υπόλοιπα προκλητικά και απαράδεκτα που προβλέπει το νομοσχέδιο! Δηλαδή ο έφορος μπορεί να σου κατάσχει μισθό, σύνταξη, επίδομα από τον τραπεζικό σου λογαριασμό, ή τιμαλφή μέσα από θυρίδα, εντελώς απροειδοποίητα, χωρίς να έχει εκπνεύσει η προθεσμία καταβολής μίας οφειλής σου και χωρίς δικαστική απόφαση, δεν είναι πράξεις που όχι Κράτους Δικαίου, είναι πράξεις θανατηφόρας μνημονιακής πολιτικής.
Και αναρωτιέμαι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ξεχάσατε, απεμπολήσατε την ιδεολογία του κόμματος και της παράταξής σας, για προστασία της ιδιοκτησίας και προστασία της μεσαίας τάξης που εσείς υποστηρίζετε ότι είναι ο σπόνδυλος της αστικής και κοινωνικής δομής; Που είναι η κοινωνική σας ευαισθησία; Που είναι η κοινωνική δικαιοσύνη; Και μέσα σε όλα αυτά, που είναι η ανταποδοτικότητα των φόρων τους οποίους επιβάλετε σήμερα σε έναν εξαθλιωμένο ελληνικό λαό;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Αυτό το νομοσχέδιο είναι η χαριστική βολή πάνω στον Έλληνα νοικοκύρη και οικογενειάρχη που αιμορραγεί και σπαρταράει με αγωνία από τα απανωτά χτυπήματα αυτής της τεράστιας οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης και φυσικά, από τις πολιτικές που σας επιβάλλει η Τρόϊκα και εσείς ακολουθείτε πιστά. Θυμηθείτε τους 6.000 συνανθρώπους μας που έδωσαν τέλος στη ζωή τους, που από ντροπή και απόγνωση πήδηξαν από τις ταράτσες ή κρεμάστηκαν, αφήνοντας πίσω τους ορφανά. Θέλετε Έλληνες πολίτες άστεγους; Έλληνες πολίτες που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό; Οικογενειάρχες και νοικοκύρηδες κλεισμένους στη φυλακή γιατί το έγκλημά τους είναι ότι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τους άγριους φόρους που τους επιβάλλατε, ή το ασφαλιστικό τους ταμείο γιατί καταστράφηκαν; Θέλετε μία Ελλάδα ανέργων νέων, που δεν μπορούν να δημιουργήσουν οικογένεια και μία Ελλάδα δυστυχισμένων γερόντων που δεν μπορούν να απολαύσουν τα γηρατειά τους; Θέλετε να φτάσουμε στο ανατριχιαστικό που είπε συνάδελφος σε ομιλία του ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα δυστυχώς με άδειες κούνιες και γεμάτα φέρετρα». Φτάνει πια! Μην ψηφίσετε αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο. Ακούστε την Κοινωνία που εκπέμπει SOS στην ανθρωπιά σας. Μην αγνοήσετε τη σπαρακτική κραυγή της.

Ευχαριστώ πολύ.