Ομιλία με θέμα την Γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία

6373

Κυρίες και κύριοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση σας στην σημερινή εκδήλωση. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ ανάμεσα σας σήμερα. Όλοι αναγνωρίζουμε την προσφορά της γυναίκας στην ανάπτυξη και την ευημερία της σύγχρονης κοινωνίας. Επίσης γνωρίζουμε, ότι η ισοτιμία ανδρών και γυναικών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. «Έλληνες και Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις»

Η Ελληνίδα του 2007 είναι τελείως διαφορετική από εκείνη των προηγούμενων δεκαετιών, όπου οι μορφωμένες και επαγγελματικά επιτυχημένες γυναίκες αποτελούσαν εξαίρεση. Αν κοιτάξετε γύρο σας, θα δείτε, πως σήμερα η γνώση, η επιδεξιότητα, ο δυναμισμός, η ανεξαρτησία δεν αποτελούν πλέον χαρακτηριστικά μόνο των ανδρών. Σήμερα έχουμε αποφασιστικό λόγο και ρόλο στην κοινωνία. Έχουμε τη γνώση, τη διαίσθηση, την ψυχή, την ευαισθησία.

Αντιμετωπίζοντας το ερώτημα «καριέρα ή οικογένεια», σήμερα εμείς οι γυναίκες επιλέγουμε να ασχοληθούμε και με τα δύο. Νιώθουμε υπερήφανες για όλα όσα έχουμε κατακτήσει. Και πραγματικά έχουμε πετύχει πολλά. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Έχουμε έναν ρόλο πολυδιάστατο, στον οποίο ανταποκρινόμαστε με δυναμισμό αλλά και με μεγάλη επιτυχία. Παραμένοντας η ψυχή της οικογένειας, η σύγχρονη Ελληνίδα είναι ταυτόχρονα σύζυγος-σύντροφος, μητέρα που μεταφέρει με αγάπη αρχές και αξίες στα παιδιά της, αλλά και επιτυχημένη επαγγελματίας.

Είμαστε ο συνδετικός κρίκος που κρατά ενωμένη την οικογένεια, πολυμελής ή μονογονεїκή. Έχουμε πολλές υποχρεώσεις, που ξεκινούν από νωρίς το πρωί και τελειώνουν αργά το βράδυ. Υποχρεώσεις του σπιτιού, την προετοιμασία και την φροντίδα των παιδιών μας, το τόσο απαραίτητο παιχνίδι μαζί τους, την στήριξή τους στη μελέτη και βεβαίως τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις. Στηρίζουμε την οικογένεια οικονομικά, συμμετέχουμε ενεργά στην αγορά εργασίας και στην παραγωγική διαδικασία.

Φίλες και φίλοι,
Διεκδικήσαμε και πετύχαμε τα δικαιώματα μας. Το δικαίωμα συμμετοχής στην πολιτική του εκλέγειν και εκλέγεστε, το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην εργασία, την ισότητα, την οικονομική χειραφέτηση και τόσα άλλα. Δικαιώματα που, κατά την γνώμη μου, έπρεπε να είναι δεδομένα και όχι να έχουμε αγωνιστεί τόσο πολύ για να τα αποκτήσουμε.
Η γυναίκα κατάφερε να κυνηγήσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της και έτσι να προσφέρει στην κοινωνία και στον εαυτό της. Μετέχει ενεργά στα κοινά. Πρωταγωνιστεί στη ζωή και έχει καταλάβει σημαντικές θέσεις στο δημόσιο βίο, στη πολιτική και γενικότερα σε θέσεις κύρους. Ανταποκρίνεται επάξια σε όλους τους ρόλους, ξεχωρίζει και διακρίνεται.
Θα σας αναφέρω ως ενδεικτικά παραδείγματα την Ελένη Σκούρα, η πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής, την Λίνα Τσαλδάρη, πρώτη γυναίκα υπουργός στην ιστορία της Ελλάδος, την Ντόρα Μπακογιάννη, πρώτη Ελληνίδα υπουργός των Εξωτερικών και βεβαίως την κυρία Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα, πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

Φίλες και φίλοι,
Καθημερινά συναντάω και μιλάω με νέους ανθρώπους, με γονείς, με ηλικιωμένους και με γυναίκες που μου εκφράζουν τις ανησυχίες τους, τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που συναντούν και κατανοώ αυτά που τους απασχολούν.
Από την δραστηριότητα που αναπτύσσω στην Βουλή, και συμμετέχοντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος και ειδικά στην Μόνιμη Επιτροπή για την Ισότητα και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μου δίδετε η ευκαιρία να κάνω εισηγήσεις και προτάσεις για θέματα παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού, προστασίας του περιβάλλοντος και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εισηγήσεις που αφορούν κυρίως στην οικογένεια, στον ηλικιωμένο, στην γυναίκα και στο παιδί.
Έχω προχωρήσει σε προτάσεις πάνω στο μείζων πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην χώρα μας και πως μπορεί να αντιμετωπισθεί. Εξέθεσα τις απόψεις μου για διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου σχετικά με την προστασία της άγαμης μητέρας. Επίσης ένα σύγχρονο πρόβλημα το οποίο εξελίσσεται και αναπτύσσεται, είναι όταν ένας σύζυγος αποφασίζει να πάρει διαζύγιο και να αφήσει ανασφάλιστη και χωρίς οικονομικούς πόρους τη σύζυγο του σε κάποια ηλικία συνήθως άνω των πενήντα. Μία γυναίκα που αφιέρωσε την ζωή της στην οικογένεια και στο μεγάλωμα των παιδιών της. Εμείς πρέπει να σκύψουμε με κατανόηση πάνω σε τέτοιου είδους προβλήματα.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Οραματιστήκαμε να χτίσουμε μαζί την Ελλάδα του πολιτισμού και της παιδείας. Να επενδύσουμε στην εκπαίδευση, στην γνώση, στην ισότητα, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην νέα γενιά. Προχωράμε δυναμικά, αναπτύσσοντας συγκροτημένες δράσεις και θεσμοθετώντας την στήριξη κάθε οικογένειας που ζει σε αυτόν τον τόπο.
Στα πλαίσια αυτά, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει με μέτρα τα οποία αφορούν φορολογικές ελαφρύνσεις και δίδουν οικονομικά κίνητρα για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας.
Αναπτύσσονται ειδικές δράσεις για την αύξηση των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Εφαρμόζονται από τον ΟΑΕΔ προγράμματα στα οποία προβλέπεται όχι μόνο αυξημένη συμμετοχή γυναικών αλλά και αυξημένη χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις όταν προσλαμβάνουν άνεργες γυναίκες. Επίσης εφαρμόζονται προγράμματα στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Λαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων με θύματα τις γυναίκες και τα παιδιά. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας, με επίκεντρο τον άνθρωπο, την οικογένεια, την ισότητα ευκαιριών.
Θέλω να σας ενημερώσω επίσης ότι είμαι πολύ υπερήφανη που οι γυναίκες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προωθήσαμε τρία σημαντικότατα νομοσχέδια για την οικογένεια και την γυναίκα. Το νομοσχέδιο της ενδοοικογενειακής βίας που για πολλά χρόνια ήταν στο συρτάρι και που με πολύ χαρά λεω σήμερα ότι είναι νόμος του κράτους. Το νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση στην εργασία και την επαγγελματική διάκριση που περιείχε για πρώτη φορά τον όρο της σεξουαλικής παρενόχλησης. Και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της οικογένειας. Τρία νομοσχέδια που τα ψηφίσαμε και πια αποτελούν νόμοι του κράτους.
Προχωράμε, βελτιώνοντας το παρόν και διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον.

Φίλες και φίλοι,
Θέλω να πω και μερικά λόγια για τον θεσμό και τον ρόλο του αθλητισμού στην σημερινή μας κοινωνία. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες σήμερα δοκιμαζόμαστε από τους γρήγορους ρυθμούς της εποχής μας, που περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο μας στο ελάχιστο. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πια τον χρόνο για να αθληθούν.
Παράλληλα όλο και λιγότεροι προσέχουν τη διατροφή τους και σχεδόν όλοι κάνουν καθιστική ζωή. Η καθημερινότητα μας προκαλεί άγχος και δημιουργεί εντάσεις. Επίσης έχουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό καπνιστών και δυστυχώς κατέχουμε πανευρωπαϊκά το αρνητικό ρεκόρ έναρξης του καπνίσματος από πολύ μικρή ηλικία.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων είναι η εμφάνιση ασθενειών που δυστυχώς αφορά  όλες τις ηλικίες του πληθυσμού. Ασθένειες όπως τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, το υπερβολικό άγχος, την γρήγορη κόπωση, τις ψυχοσωματικές διαταραχές και την παχυσαρκία.

Φίλες και φίλοι,
Σαν πρωταθλήτρια Ελλάδος, που χρόνια αγωνιζόμουν στον στίβο αλλά και σαν απόφοιτη της Γυμναστικής Ακαδημίας θέλω να σας πω ότι όλοι μας πρέπει, και ειδικά οι νεότερες και οι νεότεροι, να αγκαλιάσουμε τον αθλητισμό και την κίνηση. Μέσα από την κίνηση παράγουμε θετική ενέργεια. Υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην πνευματική ανάπτυξη και στη σωματική ευρωστία. Γι’ αυτό και οι αρχαίοι υμών προγονοί έλεγαν: «νους υγιής εν σώματι υγιές».
Ο αθλητισμός είναι σημαντικό και αναπόσπαστο στοιχείο της Ιστορίας μας. Είναι πολιτισμός, διασκέδαση, στόχος, χαλάρωση. Είναι τόπος συνάντησης και σημείο επαφής. Δίνει χαρά, ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την αλληλεγγύη, την τιμιότητα, τη διάκριση μεταξύ σωστού και λάθους, αναπτύσσει το ομαδικό πνεύμα και το ευ αγωνίζεσθαι.
Οι αρχές και οι κανόνες του αθλητισμού βοηθούν τον άνθρωπο να κοιτάξει βαθιά μέσα του, να αξιοποιήσει τις ικανότητές του, να παλέψει με τις αδυναμίες του και να βρει την εσωτερική ισορροπία του. Βοηθά επίσης στην ένταξη των ευαίσθητων ομάδων στην κοινωνία.
Μέσα από τις αθλητικές δραστηριότητες τα παιδιά διαπαιδαγωγούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μαθαίνουν το σεβασμό προς το συνάνθρωπο, την πειθαρχία, την οργάνωση και τη σωστή διαχείριση του χρόνου. Ολοκληρώνουν την προσωπικότητα τους και παράλληλα αποκτούν ισχυρές άμυνες για να προστατευτούν από παγίδες και κινδύνους της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι τα ναρκωτικά και η εγκληματικότητα.
Πιστεύω ότι δημιουργώντας τα απαραίτητα κίνητρα και τις σωστές εγκαταστάσεις, οι νέοι θα αγκαλιάσουν ακόμη περισσότερο τον αθλητισμό και θα ωφεληθούν από τα ευεργετήματα που προσφέρει στην ανάπτυξη του σώματος, του πνεύματος, των αξιών και στην εν γένει συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.
Αν καταφέρουμε όλοι μαζί να δώσουμε το έναυσμα να αντιληφθούν όλοι τη δύναμη που έχουν οι αθλητικές δραστηριότητες, τότε έχουμε πετύχει ένα μεγάλο στόχο. Θα έχουμε βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας, θα βελτιώσουμε τη σωματική και ψυχική υγεία μας, θα αναβαθμίσουμε την παιδεία μας και πάνω απ’ όλα θα δημιουργήσουμε πιο ικανούς και πιο ισορροπημένους πολίτες.
Είμαι εξαιρετικά ευτυχής λοιπόν που στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας και μετά από δική μου πρωτοβουλία με την υπ’ αριθμό 708/25.05.2004 αναφοράς μου προς τα συναρμόδια Υπουργεία, θεσμοθέτησαν έναν ολοκληρωμένο νόμο σχετικά με την ίδρυση και την λειτουργία ιδιωτικών γυμναστηρίων και ιδιωτικών αθλητικών σχολών. Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία δίνουμε σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες μεγαλύτερη δυνατότητα να ασχοληθούν και να εντάξουν τον αθλητισμό στην καθημερινή ζωή τους.
Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το έργο της Κυβέρνησης προχωράει με σταθερά βήματα. Αναδεικνύουμε των πολιτιστικό μας πλούτο, προστατεύουμε και αναβαθμίζουμε το περιβάλλον, παρέχουμε ίσες ευκαιρίες στην γνώση. Χτίζουμε την Ελλάδα της ασφαλείας και της ευημερίας. Κανένας δεν περισσεύει στην προσπάθεια αυτή.
Όσο αφορά εμένα, η προσφορά είναι στάση ζωής και θεωρώ φυσικό επακόλουθο αυτής της στάσης το να συνεχίζω να στηρίζω τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και όλους όσους έχουν ανάγκη από όποια θέση και αν βρίσκομαι, για να πραγματοποιήσουμε τους κοινούς μας στόχους. Να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ελλάδα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.
Σας ευχαριστώ.