Η Παιδεία που μας αξίζει

1034

Τι θα γίνει με τα παιδιά μας; Πώς θα αναπληρωθούν όλα αυτά τα μαθήματα που χάθηκαν με τις απεργίες; Οι οικογένειες υποφέρουν. Η Πολιτεία έχει ευθύνες. Οι δάσκαλοι ξεπέρασαν τα όρια. Κουραστήκαμε πια! Τι θα γίνει με τις καταλήψεις; Δάσκαλοι και φοιτητές φωνάζουν μπροστά στις κάμερες. Μαθητές και γονείς τσακώνονται στα παράθυρα των ειδήσεων. Μαθητές και φοιτητές συνεχίζουν τις καταλήψεις ζητώντας αόριστα «ποιότητα στην Παιδεία». Δεν ευαισθητοποιούνται, όμως, όταν καταστρέφεται η δημόσια περιουσία, όταν καίνε θρανία, σπάνε καρέκλες, γκρεμίζουν τοίχους και καταστρέφουν ότι βρεθεί στο δρόμο τους. Και μέσα στο χαβαλέ μπορεί να παρεκτραπούν και εκτός από βανδαλισμούς κτιρίων να επιδοθούν και σε ανήθικες και αποτρόπαιες πράξεις.

Λένε «όχι» στην τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και στο δικαίωμα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Δεν θέλουμε αλλαγές και πρόοδο. Δεν θέλουμε ανταγωνισμό. Λένε να καταργηθεί η βάση του 10. θέλουμε μια κοινωνία μετρίων. Ζητάνε χρηματοδότηση 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία. Δεν γνωρίζουν, όμως, ότι στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. δόθηκαν 1 δισ. 411 εκατ., όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε 1 δισ. 635 εκατ. σε έξι χρόνια. Και οι δάσκαλοι ζητούν ποιότητα στην Παιδεία. Δεν θέλουν, όμως, ούτε καθηκοντολόγιο, ούτε αξιολόγηση. Ζητούν να γίνουν 20 μαθητές σε κάθε τάξη, όταν αυτή η κυβέρνηση μείωσε για πρώτη φορά μετά από 25 ολόκληρα χρόνια από 35 σε 30 τους μαθητές ανά τάξη. Ζητούν να γίνουν βιβλιοθήκες στην Πρωτοβάθμια, όταν γνωρίζουν ότι ιδρύθηκαν 500 βιβλιοθήκες σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εντός του 2007 θα παραδοθούν άλλες 300, εκ των οποίων οι 25 είναι πιλοτικές για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ζητούν την παράλογη αύξηση του 40%, όταν γνωρίζουν ότι η οικονομία μας δεν το επιτρέπει αυτήν την περίοδο, υποτιμώντας τα 105 ευρώ, μια προεκλογική δέσμευση που όμως μεταφράζεται σε κάποια εκατομμύρια επιβάρυνσης της οικονομίας.

Πολιτικές που άλλαζαν από υπουργό σε υπουργό χωρίς στρατηγική κατάντησαν την Παιδεία σε αυτά τα χάλια. Σήμερα γίνεται από την κυβέρνηση μια τεράστια προσπάθεια, με υπεύθυνη πολιτική και δυναμικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας. Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί προς αυτήν την κατεύθυνση, κόμματα, φορείς, λαός, με ανοιχτά σχολεία, με διάλογο, χωρίς δημιουργία ψευδών εντυπώσεων. Στόχος, η βελτίωση, η αναβάθμιση της πραγματικής ποιότητας της Παιδείας, ξεπερνώντας προβλήματα, αδυναμίες, ελλείψεις, κενά και συγκλίνοντας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αποκτήσουμε οι Έλληνες την Παιδεία που μας αξίζει.