Παιδεία Θέατρο Σκιών

487

Μήνες τώρα παρακολουθώ ένα θέατρο Σκιών με πρωταγωνιστές κόμματα που δεν προσέρχονται στο διάλογο, φορείς που αποχωρούν για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και κάποιους που πραγματικά ενδιαφέρονται και καταθέτουν προτάσεις, εκφράζουν παρατηρήσεις, φόβους, αντιρρήσεις.

Σ’ αυτό το θέατρο του παραλόγου συμφωνούμε όλοι «διαφωνώντας». «Η Παιδεία χρειάζεται διάλογο, αλλά θα συμμετάσχουμε υπό προϋποθέσεις». «Τα πανεπιστήμια πρέπει να αυτονομηθούν, αλλά όχι όπως εσείς μας υποδεικνύετε». «Βεβαίως να γίνει αξιολόγηση, άλλα όχι και να χάσουμε τα κεκτημένα μας». «Φυσικά και οφείλουν τα ιδρύματα να δημιουργήσουν εσωτερικό κανονισμό, αλλά έτσι που δεν θα μας ξεβολέψει». «Δεν φταίνε οι εκπαιδευτικοί που οι μαθητές δεν μπορούν να πιάσουν τη βάση του 10 για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια, φταίτε εσείς που βάζετε ψηλά τον πήχη». «Δεν πρέπει να ανακατεύεστε στο πώς θα εκλέξουμε τον πρύτανη του ιδρύματος, μας χαλάτε τις πελατειακές μας σχέσεις», «θα έπρεπε να έχουμε Πανεπιστημιακό Άσυλο ελευθερίας έκφρασης και ιδεών. Όμως έχουμε άσυλο κουκουλοφόρων επειδή φοβόμαστε τη σύγκρουση με μια μικρή μερίδα δήθεν προοδευτικών». «Δεν θέλουμε Μη Κρατικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, θέλουμε δωρεάν παιδεία. Τα πληρώνουμε όμως, όπου και αν βρίσκονται στο εξωτερικό, διώχνοντας περίπου 60.000 φοιτητές το χρόνο».

Ας σταματήσει αυτή η υποκρισία. Η Κοινωνία ζητάει το αυτονόητο. Να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών μας. Μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι για το σήμερα ή για μια γενιά αλλά για το μέλλον και, φυσικά, θα χρηματοδοτηθούν στο μέγιστο όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης εφόσον συμφωνήσουμε στις απαιτούμενες βελτιωτικές παρεμβάσεις και κατατεθούν αξιόλογες προτάσεις και προγράμματα. Ας αφήσουμε στα παιδιά μας μια προίκα καλύτερη από την τελευταία θέση που κατέχει η χώρα μας στον τομέα αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 25. Με μια πολιτική που δεν θα αλλάζει από υπουργό σε υπουργό και από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, υπεύθυνα και σοβαρά, χωρίς εγωισμούς, δημιουργία εντυπώσεων και αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Να ανοίξουμε το μυαλό και την καρδιά μας και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να αντιμετωπίσουμε ώριμα τις καινούριες απαιτήσεις και τις καινούριες προκλήσεις της σύγχρονης Παιδείας σε μια ανταγωνιστική Ευρωπαϊκή Ένωση.