Συνέντευξη σε γυναικείο περιοδικό

820

Γνωρίζω την Έλενα Κουντουρά 15 χρόνια. Δραστήρια, έντιμη, δημιουργική, αποτέλεσε για μένα πρότυπο γυναίκας, μα πάνω απ’ όλα πρότυπο προσφοράς και ανιδιοτέλειας.

Την πρώτη φορά που την συνάντησα, junior συντάκτρια εγώ, εκδότρια του περιοδικού Diva εκείνη, ήρθα «αντιμέτωπη» με μια προσωπικότητα που με εντυπωσίασε, με καθήλωνε. Δεν ήταν μόνο το ότι είχα μπροστά μου μια γυναίκα μύθο στο χώρο της μόδας, αλλά μια γυναίκα που πορεύεται στη ζωή με το μότο «τίποτα δεν είναι σημαντικό αν δε γίνεται για το καλό όλων». Το κοινό καλό ήταν πάντα στις προτεραιότητές της, ανεξάρτητα από την επαγγελματική της υπόσταση. Από τα πρωινά meetings της σύνταξης, στην Ακαδημία Πλάτωνος για να στηρίξει το έργο του πατέρα Αντωνίου με την «Κιβωτό του Κόσμου», ξανά πίσω στο γραφείο για το κλείσιμο του τεύχους και μετά ξανά σε κάποια φιλανθρωπική εκδήλωση, την οποία η ίδια είχε οργανώσει.
Ακούραστη… Το να είσαι μονίμως γεμάτη ενέργεια δεν είναι θέμα… οργανισμού. Το μόνιμο re-charge της Έλενας Κουντουρά οφείλονταν στην αγάπη για ό,τι κάνει και στην ικανοποίηση που εισέπραττε από το αποτέλεσμα των προσπαθειών της. Το έβλεπα στα μάτια της. Στο γεμάτο χαρά βλέμμα της κάθε φορά που άλλο ένα benefit πήγε καλά, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν χρήματα για κοινωφελείς σκοπούς, στην ευτυχία που την πλημμύριζε όταν γέμιζε η αγκαλιά της από μικρά παιδιά που την ευχαριστούσαν με τον τρόπο τους για όλα όσα είχε κάνει για εκείνα.
Αυτή ήταν η ανταμοιβή της. Ένα χαμόγελο, μια ζωγραφιά, ένα ευχαριστώ που λεγόταν από καρδιάς και όχι για τους τύπους.

Όλες οι γυναίκες συνάδελφοι στην εταιρία δακρύζαμε από συγκίνηση κάθε φορά που βλέπαμε πόσο άλλαζε η ζωή των συνανθρώπων μας χάρη στις δικές της πρωτοβουλίες. Ένα παιδί που απολαμβάνει πλέον την περίθαλψη που πρέπει, μια γυναίκα που μετά από ένα βίαιο γάμο στάθηκε ξανά στα πόδια της αντιμετωπίζοντας με αισιοδοξία τη νέα της ζωή, εκατοντάδες ξεχωριστές περιπτώσεις που η Έλενα Κουντουρά ασχολήθηκε με αγάπη, ανιδιοτέλεια και διακριτικότητα. Μας έκανε να νιώθουμε υπερήφανες για εκείνη, αλλά ταυτόχρονα και ενοχές για όλα όσα δεν κάναμε εμείς οι ίδιες. Ευτυχώς, το πάθος της, ο δυναμισμός της και το team spirit της «παρέσυραν» και εμάς κάνοντάς μας, τελικά, καλύτερους ανθρώπους μέσα από την προσφορά. Γιατί το ζητούμενό της όλα αυτά τα χρόνια είναι το πώς θα καταφέρουμε όλοι μας να γίνουμε οι καλύτεροι άνθρωποι που μπορούμε. «Να κάνετε πάντα αυτό που μπορείτε με αφοσίωση και αγάπη, χωρίς να περιμένετε τίποτε ως ανταμοιβή. Έτσι, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι», μας έλεγε, συστρατεύοντάς μας όλες στον κοινό αγώνα για το καλό όλων.

Την είχα ρωτήσει κάποτε… γιατί μια γυναίκα που τα έχει όλα, που θα μπορούσε να απολαμβάνει την επιτυχία και τους κόπους σκληρής δουλειάς ανεμπόδιστα και χωρίς άγχος, επιλέγει να κάνει τα προβλήματα των άλλων δικά της και να αγωνιστεί για τη λύση τους. «Γιατί η ευτυχία για μένα είναι η προσφορά», μου είχε απαντήσει, εξηγώντας μου πως το ύψιστο καθήκον ενός ανθρώπου που η ζωή του φέρθηκε καλά, είναι να προσπαθεί να κάνει και τη ζωή των λιγότερο προνομιούχων καλύτερη.

Αυτή ακριβώς η διάθεσή της για προσφορά την έφερε στην πολιτική. Το 2004, μετά από πρόταση του Κώστα Καραμανλή, η Έλενα Κουντουρά εκλέχθηκε βουλευτής της Α’ Αθήνας και συνέχισε να μάχεται για κάθε μία από εμάς. Για τη μητέρα, την εργαζόμενη, τη φοιτήτρια, την άνεργη, την ελεύθερη επαγγελματία, όλες τις γυναίκες που θέλουμε και διεκδικούμε καλύτερους όρους ζωής για εμάς και την οικογένειά μας. Προτεραιότητά της και πάλι η προσφορά. Μαζί με τις γυναίκες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εισηγήθηκε σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο έγινε νόμος του κράτους. Χάρη και στις δικές της προσπάθειες, για πρώτη φορά ο νομοθέτης αναγνωρίζει την ύπαρξη του θλιβερού αυτού φαινομένου και λαμβάνονται μέτρα για την προστασία των θυμάτων της βίας, ενώ χιλιάδες γυναίκες βρήκαν επιτέλους τον τρόπο να ξεφύγουν από τον εφιάλτη κάθε μορφής βίας. Επίσης, εισηγήθηκε τη δημιουργία οικογενειακού δικαστηρίου, αρμόδιου να επιλύσει διαφορές στην επιμέλεια των παιδιών και στη διατροφή, που προκύπτουν κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου.
Υπέρμαχος βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων (όπως τα δικαιώματα του παιδιού, το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες στη ζωή και στην απασχόληση, τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και την έξοδό τους από το περιθώριο, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά ζητήματα), ως μέλος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και ως Μέλος της Ειδικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πρότεινε καινοτόμες ιδέες, στήριξε το όραμά της για μια κοινωνία δικαίου, μια πολιτεία πρόνοιας που θα συμπαραστέκεται στα λιγότερο προνομιούχα μέλη της και δε θα τα περιθωριοποιεί.
Αθόρυβα και διακριτικά, συνέχισε παράλληλα και τις εκτός Βουλής κοινωφελείς δραστηριότητές της. Πρόεδρος της Europa Donna Ελλάδος, ασχολείται εντατικά με την ενημέρωση και την πρόληψη γύρω από τον καρκίνο του μαστού, ενώ παράλληλα διεκδικεί για λογαριασμό όλων των Ελληνίδων το δικαίωμά τους στην ίδια πρόσβαση σε έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία, μετεγχειρητική φροντίδα, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και εργασιακή επανένταξη, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής και το οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο. Η ενασχόλησή της είναι ουσιαστική και εντατική, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, στηρίζοντας ψυχολογικά εκατοντάδες γυναίκες που έχουν έλθει αντιμέτωπες με τον εφιάλτη του καρκίνου.
Αθλήτρια και η ίδια και μάλιστα πρωταθλήτρια στίβου, έχει επιδείξει ευαισθησία και σε θέματα που αφορούν στην προστασία του καθαρού αθλητισμού. Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά, έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με βασική προτεραιότητα την ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών, των εφήβων αλλά και των οικογενειών τους -αναγνωρίζοντας τα οφέλη που έχει ο αθλητισμός για την ιδιαίτερα σημαντική αυτή πληθυσμιακή ομάδα- την ενημέρωση για τις επιπτώσεις της χρήσης των αναβολικών στην ψυχική και σωματική υγεία των αθλητών, αλλά και τη στήριξη αθλητών και αθλητριών που έχουν κάνει χρήση αναβολικών και έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη στην υγεία τους, με στόχο την επανένταξη και ισότιμη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή.
Προβλήματα, όπως η νευρική ανορεξία και οι διάφορες διατροφικές διαταραχές, δε θα μπορούσαν να την αφήσουν αδιάφορη. Ενεργό μέλος της «ΑΝΑΣΑ», του πρώτου Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου που ασχολείται με τις διατροφικές διαταραχές, η Έλενα Κουντουρά είναι εκεί σε κάθε της εκδήλωση, δίνοντας το δικό της μήνυμα ζωής σε εκατοντάδες κορίτσια που ζουν με τον εφιάλτη της βουλιμίας ή της νευρικής ανορεξίας, στηρίζοντάς τα και δίνοντάς τους την ευκαιρία να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους προς το καλύτερο. «Κάθε γυναίκα είναι όμορφη, ξεχωριστή, μοναδική. Δεν υπάρχουν άσχημοι άνθρωποι, αλλά άσχημες ψυχές», υποστηρίζει με πάθος τονίζοντάς το σε κάθε της ομιλία.
Την προβληματίζει έντονα η οικονομική κατάσταση αλλά και η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες μας, δημιουργώντας ολοένα και πιο απογοητευμένους πολίτες. Σε μια συζήτηση που είχαμε πρόσφατα, μού έλεγε πως «είναι αδιανόητο να βλέπω γύρω μου νέες γυναίκες με ταλέντο, γνώσεις, φιλοδοξίες, όνειρα και να μην μπορούν να προχωρήσουν στη ζωή τους επαγγελματικά. Το να βαλτώνει η νέα γενιά είναι σκληρό για την κοινωνία και επικίνδυνο για τη χώρα», θέτοντας παράλληλα τη βάση για το στίγμα του δικού της αγώνα. «Δεν υπάρχουν ανεφάρμοστες πολιτικές, αλλά απουσία θέλησης για σκληρή δουλειά και προσπάθεια. Για όλα όσα μας πονάνε και μας πληγώνουν θέλω να αγωνιστώ. Για να διορθωθεί το χάος στην υγεία, για να αποκτήσουν τα πτυχία μας αξία στον επαγγελματικό τομέα και να έχουμε το επίπεδο παιδείας που αξίζουμε, για να μπορούμε να ζούμε σε μια χώρα ασφαλή που θα δίνει ίσες ευκαιρίες στους πολίτες της ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση ή τις γνωριμίες τους. Μα πάνω απ’ όλα, θέλω να αγωνιστώ για να μπει ένα τέλος στην ανέντιμη συμπεριφορά της εξουσίας προς τους πολίτες. Να αποδείξω σε όλους πως η πολιτική δεν είναι μια βρόμικη πρακτική, αλλά ο τρόπος, το μέσο για να γίνει η ζωή όλων καλύτερη. Έχουμε κατακτήσει πολλά τα τελευταία χρόνια και θα είμαστε υπόλογοι στον εαυτό μας και στα παιδιά μας αν αφήσουμε τη διαφθορά, την ανεντιμότητα και την αδιαφάνεια να πρωταγωνιστήσουν».

Πιστεύω στην Έλενα Κουντουρά. Πιστεύω στην εντιμότητα και στη συνέπειά της και ξέρω πως όταν δεσμεύεται, πραγματοποιεί απαλλαγμένη από οποιοδήποτε προσωπικό συμφέρον και επιδίωξη. Την στηρίζω όπως την στηρίζουν χιλιάδες γυναίκες σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα χιλιάδες γυναίκες στην Α’ Αθήνας εκτίμησαν τις ικανότητές της και την εντιμότητά της, που είδαν τη ζωή τους να γίνεται λίγο καλύτερη χάρη στις προσπάθειές της.
Στις 4 Οκτωβρίου, θα πρέπει να πάρεις μια πολύ σημαντική απόφαση και να επιλέξεις το πρόσωπο εκείνο που θα το εμπιστευτείς για τα επόμενα χρόνια, σίγουρη πως θα έχεις κάνει τη σωστή επιλογή. Εμπιστεύσου την Έλενα Κουντουρά.

Στήριξε και εσύ τη Δέσμευση Ζωής

«Χιλιάδες γυναίκες καθημερινά μάχονται ενάντια στον καρκίνο του μαστού αλλά και ενάντια στη μη έγκαιρη διάγνωση, την ελλειπή πληροφόρηση, την προκατάληψη.
Η Europa Donna Hellas, η Μ.Κ.Ο. που εργάζεται για την ενημέρωση και την αφύπνιση όλων μας σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, και εγώ ως πρόεδρός της, διεκδικούμε κάθε Ελληνίδα να έχει την ίδια πρόσβαση σε έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία, μετεγχειρητική φροντίδα, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και εργασιακή επανένταξη, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής και το οικονομικό και μορφωτικό της επίπεδο. Στήριξε και εσύ τη σημαντική αυτή προσπάθεια, βάζοντας την «ηλεκτρονική» υπογραφή σου στο 
www.petitioneuropadonna.mind-work.gr. Μας αφορά όλες!»

H Πρόεδρος της Εuropa Donna Ελλάδος
Έλενα Κουντουρά