Συνέντευξη στην Athina Guide

384

Παιδεία και εκπαίδευση
Προτάσεις και θέσεις για ενίσχυση της ουσιαστικής μόρφωσης
Mία από τις πιο ρηξικέλευθες προτάσεις σας αφορά στην ελεύθερη εισαγωγή των παιδιών στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, χωρίς εξετάσεις. Αναλύστε μας λίγο αυτή σας την πρόταση.
Για να μπει σήμερα ένα παιδί σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ με το ισχύον σύστημα, θα πρέπει για τουλάχιστον 4 χρόνια να κατακερματίσει το χρόνο του μεταξύ σχολείου και φροντιστηρίου. Κάτι που σημαίνει μεγάλα έξοδα για τους γονείς, πολύ άγχος για το παιδί, το οποίο προσπαθώντας να προλάβει και να κάνει τα πάντα, τελικά εξουθενώνεται. Εισαγωγή στο πανεπιστήμιο δε σημαίνει ούτε στείρα παπαγαλία μέσα από ένα βιβλίο, ούτε επένδυση εκατομμυρίων. Για κάθε παιδί η είσοδός του σε ένα ΑΕΙ και ΤΕΙ πρέπει να είναι εκτός συστήματος εξετάσεων. Το κάθε παιδί θα μπορεί να εγγράφεται άνετα στη σχολή που επιθυμεί και μπορεί να αξιολογείται μετά, σε κάθε εξεταστική. Κάτι τέτοιο θα ανακουφίσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό όλων των Ελλήνων, αλλά θα δώσει και τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να εισαχθούν χωρίς τον ψυχολογικό φόρτο της προετοιμασίας των εξετάσεων.

Τα πανεπιστήμιά μας δεν είναι ανταγωνιστικά και οι παρεχόμενες γνώσεις δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;
Η Παιδεία είναι ένας κρίσιμος τομέας, στον οποίο θα πρέπει να επενδύσουμε και χρήματα και χρόνο και δουλειά. Πάνω απ’ όλα όμως, χρειάζεται συναίνεση και ψύχραιμη αντιμετώπιση. Να σας θυμίσω πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το Άρθρο 16 και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε να αντιμετωπίσει την πλήρη άρνηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης για διάλογο, αλλά και την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών φορέων. Παρόλα αυτά, επιμείναμε με πείσμα και μεγάλο πολιτικό κόστος στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση . Στηρίξαμε έμπρακτα τους φοιτητές που προέρχονται από ασθενέστερα οικονομικά στρώματα με άτοκα εκπαιδευτικά δάνεια. Αναβαθμίσαμε την ποιότητα της εκπαίδευσης με τη θέσπιση προϋποθέσεων ίδρυσης νέων σχολών. Δώσαμε λύση στο θέμα των αιώνιων φοιτητών με το να θεσπίσουμε ανώτατη διάρκεια σπουδών. Και όλα αυτά εν μέσω αντιδράσεων που δεν προκαλούνταν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αλλά εξυπηρετούσαν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ποιες είναι αυτές;
Καταρχήν, είναι δεδομένο πως αυτό που ζητάμε από την εκπαίδευση στη χώρα μας είναι να δημιουργεί μορφωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες που στα επόμενα χρόνια θα είναι σε θέση να πάρουν το μέλλον της Ελλάδας στα χέρια τους. Όπως ακριβώς αξιολογούνται οι φοιτητές και οι σπουδαστές, θα πρέπει να αξιολογούνται και οι καθηγητές. Η συνεχής αξιολόγησή τους, αλλά και η συνεχής επιμόρφωσή τους θα πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα. Μόνο έτσι θα είμαστε σίγουροι πως οι άνθρωποι που μορφώνουν τα παιδιά μας είναι οι κατάλληλοι για να το κάνουν. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ζούμε σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και αυτό χάρη στις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο. Οι προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας να δημιουργήσει ένα είδος digital μόρφωσης, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν. Μην αμελούμε το γεγονός πως ακόμη και ένα παιδί 12 χρονών χειρίζεται άψογα τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, όχι μόνο για ψυχαγωγία, αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους. Και εδώ θα σας πω ένα προσωπικό μου παράδειγμα. Ο γιος μου όταν δε γνωρίζει μια αγγλική λέξη ξέρει πως υπάρχει ένα site αυτόματης μετάφρασης, γνωρίζει την Wikipedia ως μέσο πληροφορίας. Τα παιδιά μάς ξεπερνούν και άρα οφείλουμε να εξακολουθήσουμε και εμείς τις εξελίξεις. Ήδη η δουλειά που έχει γίνει με το Πανελλήνιο σχολικό δίκτυο και με την εισαγωγή του μαθήματος των υπολογιστών στα σχολεία αποτελεί μια εξαιρετική αρχή που θέτει τις καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον.

Εκτός από την Παιδεία… υπάρχει και η Παραπαιδεία. Πώς θα εκλείψει αυτό το φαινόμενο που επιβαρύνει κι άλλο τους ήδη σφιχτούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς;
Πράγματι, υπάρχουν γονείς που κάνουν δύο ή και τρεις δουλειές προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις που δημιουργεί η εκπαίδευση. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει η έννοια του φροντιστηρίου όπως την εννούμε στην Ελλάδα. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δε νοείται η είσοδος στο πανεπιστήμιο μετά από 6 χρόνια εντατικών ιδιαίτερων μαθημάτων. Τα φροντιστήρια όχι μόνο επιβαρύνουν οικονομικά τον μικρομεσαίο Έλληνα, αλλά δεν παρέχουν κανενός είδους χρήσιμη εκπαίδευση. Για αυτό, θα πρέπει να πάρουμε μια δύσκολη, αλλά χρήσιμη για το μέλλον απόφαση.

Ως αντεπιχείρημα, όμως, θα μπορούσε κάποιος να πει πως από τη στιγμή που το σχολείο δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, το φροντιστήριο είναι απαραίτητο.
Καταρχήν, δεν υπάρχει ο όρος απαραίτητο. Υπάρχουν μαθητές που πρωτεύουν, αριστούχοι στο λύκειο και πρώτοι των πρώτων στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια που κατά δήλωσή τους δεν έκαναν φροντιστήριο ή παρακολούθησαν κάποια ιδιαίτερα μαθήματα στην τελευταία τάξη του λυκείου. Άρα το επιχείρημα του «απαραίτητου» καταρρίπτεται. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατά τα τελευταία 5,5 χρόνια έχει στηρίξει την ενισχυτική διδασκαλία, αλλά και το θεσμό του ολοήμερου σχολείου, που εκτός από πρακτικά ζητήματα επιλύει και ζητήματα μάθησης και επιπλέον μόρφωσης.

Οικολογική εκπαίδευση και περιβαλλοντική συνείδηση, χρέος όλων μας θεωρείτε πως ως λαός έχουμε αυξημένη οικολογική συνείδηση;
Το τελευταίο διάστημα και στη χώρα μας αρχίζουμε να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά στα περιβαλλοντικά θέματα. Θα πρέπει όμως να δούμε τι ακριβώς σημαίνει οικολογικός τρόπος ζωής. Είναι άραγε πραγματικός οικολόγος εκείνος που φωνάζει και διαμαρτύρεται για τους εμπρησμούς, ενώ την ίδια στιγμή δε γνωρίζει καν πώς να διαχειριστεί προς όφελος του περιβάλλοντος τα σκουπίδια του;
Πώς θα σώσουμε το περιβάλλον, τη γη που εκπέμπει SOS, όταν ως άνθρωποι η ποιότητά μας είναι κάτω του μετρίου; Όταν δε γνωρίζουμε τους στοιχειώδεις κανόνες
εξοικονόμησης ενέργειας και επιμένουμε να αδειάζουμε το τασάκι του αυτοκινήτου μας στη μέση του δρόμου.
Δε χρειάζεται να αφυπνίσουμε την οικολογική μας συνείδηση, αλλά την ανθρώπινη, την κοινωνική. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να καταλάβουμε πως η παρουσία μας σε αυτόν τον πλανήτη δεν είναι παρουσία καταστροφής, αλλά δημιουργίας. Είναι παρουσία προσφοράς και στον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Με ποιον τρόπο θα αποκτήσουμε ουσιαστική περιβαλλοντική συνείδηση;
Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλων μας σε ό,τι έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος. Ο πλανήτης μας μάς χρειάζεται προκειμένου να γίνει ξανά βιώσιμος. Χρειάζεται την προστασία μας μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες που θα είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας και όχι αγγαρεία. Η ανακύκλωση, η φροντίδα και η καθαριότητα της γειτονιάς μας σαν να είναι το σπίτι μας, η συστράτευση με την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς στη μάχη για την ανατροπή των συνεπειών των κλιματολογικών αλλαγών, είναι μερικές από τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο περιβάλλον.
Η καθημερινότητά μας πρέπει να εισέλθει σε μια νέα, πιο φιλική προς τον πλανήτη μας νοοτροπία.

Ως μέλος της Επιτροπής για Θέματα Περιβάλλοντος της Βουλής, ποια ζητήματα σας απασχόλησαν;
Εκτός από τις εισηγήσεις μου για τους Χ.Υ.Τ.Α. και την κοινοτική οδηγία Ιnspire, τοποθετήθηκα και σχετικά με τη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και την προώθηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, για τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, τη μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως και τη συλλογή και επεξεργασία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων με σκοπό την ανακύκλωσή τους, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στη μείωση των εκπομπών επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον μας. Καθήκον κάθε πολιτικού είναι να βρίσκεται πάντα μπροστά από τις εξελίξεις, ειδικά όταν εκείνες αφορούν ένα τόσο ζωτικής σημασίας θέμα, όπως το περιβάλλον και η προστασία του. Είναι επιτακτική η ανάγκη να στρέψουμε την προσοχή μας -και οι πολιτικοί και οι πολίτες- στο περιβάλλον και στους τρόπους με τους οποίους έστω και τώρα θα μπορέσουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση.

Εθελοντισμός – προσφορά
Η προσφορά στο συνάνθρωπο είναι ύψιστο ηθικό καθήκον για κάθε Έλληνα.
Είναι γνωστή η κοινωνική και φιλανθρωπική σας δράση εδώ και χρόνια. Ποια ανάγκη σας ώθησε στον εθελοντισμό και πώς συνδυάζεται με την πολιτική σας δράση;
Ο Γκάντι έλεγε πως ο καλύτερος τρόπος για να βρούμε τον εαυτό μας, είναι να τον «χάσουμε» μέσα από την προσφορά προς τους άλλους. Να τον αφήσουμε πίσω, προκειμένου να παλέψουμε για την καλυτέρευση της ζωής των άλλων και η Όντρεϊ Χέπμπορν πέρασε όλη της τη ζωή πιστεύοντας ακράδαντα πως «οι άνθρωποι έχουμε δύο χέρια για να βοηθάμε με το ένα τον εαυτό μας και με το δεύτερο τους άλλους».
Η προσφορά στο συνάνθρωπο είναι ύψιστο κοινωνικό καθήκον. Είναι προφανής η σημασία του να είμαστε πάντα σε θέση να προσφέρουμε ανιδιοτελώς τη βοήθειά μας σε όποιον την χρειάζεται. Υπάρχει όμως και άλλη μία παράμετρος της προσφοράς. Με το να βοηθάμε το συνάνθρωπό μας, βοηθάμε καταρχήν τον ίδιο μας τον εαυτό. Η ικανοποίηση της προσφοράς γεμίζει την καρδιά μας αγαλλίαση, ευτυχία, άπειρα θετικά συναισθήματα, καθώς ολοένα και πλησιάζουμε τον απόλυτο προορισμό μας ως ανθρώπινα όντα. Να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να δώσουμε το ίδιο παράδειγμα στα παιδιά μας.
Αυτή είναι και η ουσία της πολιτικής. Για μένα, η πολιτική είναι προσφορά, κοινωνική και ηθική υποχρέωση κάθε ανθρώπου που αρνείται να συμβιβαστεί με τα κακώς κείμενα και τις λάθος πρακτικές και που θέλει όχι μόνο να προσπαθήσει, αλλά τελικά να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Υπηρέτησα το συνάνθρωπό μου μέσα από πάρα πολλές δραστηριότητες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η πολιτική μου δραστηριότητα γίνεται με άξονα το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό.
Φέτος, η Κοινωνία των Πολιτών μού έκανε την τιμή να με αναγορεύσει Πρέσβειρα Καλής Θέλησης για τον Κοινωνικό Εθελοντισμό, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο προσπάθειες ετών προκειμένου να αφυπνίσω, ευαισθητοποιήσω, βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας απέναντι σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, που αφορούν στο παιδί, στην οικογένεια, στα ΑΜΕΑ, στην τρίτη ηλικία. Είναι, επίσης, μεγάλη τιμή για μένα να είμαι πρόεδρος της Europa Donna Ελλάδος, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που μάχεται για την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση γύρω από τον καρκίνο του μαστού, να είμαι ενεργό μέλος της «ΑΝΑΣΑ», για την ενημέρωση και αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, όπως επίσης και αντιπρόεδρος της ΜΚΟ «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» για την ανάπτυξη και προώθηση ενός καθαρού αθλητισμού. Συμμετέχω ενεργά σε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο να αλλάξει τη ζωή των συνανθρώπων μας. Να τους ανακουφίσει, να τους βοηθήσει, να τους στηρίξει ηθικά, ψυχολογικά, αλλά και υλικά. Αποστολή του ανθρώπου είναι να δημιουργεί τις καλύτερες προοπτικές για το αύριο. Η δική μας προσωπική ευτυχία εξαρτάται και από την ευημερία του συνανθρώπου μας. Έτσι δημιουργούνται οι σωστές κοινωνίες που προοδεύουν. Με αλληλεγγύη, προσφορά, αγάπη και ελπίδα.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε στους πολίτες της Α’ Αθήνας σε ό,τι αφορά στον εθελοντισμό;
Ειδικά οι Αθηναίοι, το 2004 απέδειξαν πως μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά. Το κίνημα των εθελοντών ήταν ένα από τα πιο άρτια οργανωμένα και δραστήρια που έχουν υπάρξει ποτέ. Ας εκμεταλλευτούμε αυτήν τη γνώση, αυτήν την εμπειρία και ας συνεχίσουμε όλοι μαζί να δουλεύουμε για το καλό όλων. Μην ξεχνάμε πως έστω και αν ένα μέλος της κοινωνίας μας πάσχει, αυτόματα πάσχει όλο το κοινωνικό σύνολο. Επομένως, υποχρέωσή μας είναι η βοήθεια και η βελτίωση των όρων ζωής όσων υποφέρουν. Καλώ, λοιπόν, όλους τους συμπολίτες μου και ειδικά όλους εκείνους με τους οποίους μοιράζομαι το ίδιο όραμα για μια κοινωνία ενεργών εθελοντών πολιτών, να λάβουν δράση συμμετέχοντας σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και διαδίδοντας τους σκοπούς και το μήνυμα του εθελοντισμού.

Aθήνα, ευρωπαϊκή πόλη
Το όραμά μου για μια πόλη που θα δίνει κίνητρο στους κατοίκους της για πρόοδο, επιχειρηματική ανάπτυξη, ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.
Κυρία Κουντουρά, ποιο είναι το όραμά σας για την εκλογική περιφέρεια σας, την Α’ Αθήνας;
Η Αθήνα πρέπει να είναι μια πόλη βιώσιμη, με πολίτες που θα ζουν και θα δημιουργούν νιώθοντας πάνω απ’ όλα ασφαλείς. Ρύπανση, κυκλοφοριακό, υποδομές, εγκληματικότητα, περιθωριοποίηση ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, είναι τα προβλήματα που έχουν κάνει τους Αθηναίους πολίτες να βιώνουν μια καθημερινότητα που απέχει πάρα πολύ από αυτή που αξίζουν. Όραμά μου είναι η δημιουργία μιας πόλης ευρωπαϊκής, σύγχρονης, που δε θα «τιμωρεί» τους πολίτες της, αλλά απεναντίας θα τους δίνει κίνητρο για ανάπτυξη, επιχειρηματικές ευκαιρίες, ασφάλεια και κυρίως την προσδοκία ενός καλύτερου αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Η Αθήνα αποτελεί και ελκυστικό τουριστικό προορισμό αλλά και πόλη με πολλές επενδυτικές και επαγγελματικές ευκαιρίες. Αξιοποιώντας και συνδυάζοντας σωστά τον αρχαίο πολιτισμό της με την εικόνα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκης μεγαλούπολης μπορούμε να προχωρήσουμε σε αναπτυξιακές τουριστικές δράσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και νέες πηγές εσόδων.

Αναφερθήκατε σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αθηναίοι σήμερα. Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις επίλυσής τους;
Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου θητείας ασχολήθηκα και νομοθετικά με την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων. Ως μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, έκανα εισηγήσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Αθήνα, τη βαμβακίαση των πεύκων, το ζήτημα των Χ.Υ.Τ.Α. και την κοινοτική οδηγία INSPIRE για τη χωρική πληροφορία στην Ευρώπη. Φυσικά και θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη προκειμένου οι πολίτες της περιφέρειας της Αθήνας να νιώσουν πως πραγματικά η πόλη στην οποία ζουν, τους αξίζει και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα
θέλω τους.
Το κυκλοφοριακό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Το κέντρο της Αθήνας που αντιμετωπίζει και το σοβαρότερο πρόβλημα θα πρέπει τάχιστα να αποσυμφορηθεί και αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους: Περισσότερες θέσεις στάθμευσης ειδικά κοντά σε σταθμούς του μετρό, απαγόρευση της κυκλοφορίας στο κέντρο για τα αυτοκίνητα, «πράσινα» οικολογικά λεωφορεία, τα οποία θα μεταφέρουν τους πολίτες από τη μία άκρη του κέντρου στην άλλη. Σε ό,τι αφορά στη ρύπανση και το νέφος, πρέπει να δραστηριοποιηθούμε έντονα στη δημιουργία περισσότερων πάρκων, πράσινων ταρατσών, όπως με επιτυχία έχει ήδη γίνει σε πολλά δημόσια κτίρια του κέντρου της Αθήνας, και την προστασία των τελευταίων πνευμόνων πράσινου στην πόλη. Όλα τα παραπάνω δε χρειάζονται όμως μόνο πολιτική βούληση, αυτή υπάρχει. Θα πρέπει να συμμετέχουν έντονα και οι πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως σε κάθε πρόβλημα, είναι συμμέτοχοι στη λύση και όχι παθητικοί δέκτες αποφάσεων. Η πολιτική, για να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, θα πρέπει να γίνεται με τη συμμετοχή ενεργών πολιτών.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ασφάλειας, ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις;
Δυστυχώς, μαζί με τους πολιτικούς πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες, παρείσφρυσαν και διάφορα κακοποιά στοιχεία, τα οποία δεν ήρθαν στη χώρα μας με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο, αλλά για να συνεχίσουν την παραβατική τους δραστηριότητα. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει άμεσα, αύριο το πρωί, να απελαθούν. Είναι επιτακτική ανάγκη, είναι αίτημα των κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα, των Πατησίων, της Κυψέλης, του Κολωνού, της Ακαδημίας Πλάτωνος, των επιχειρηματιών του κέντρου της Αθήνας, ανθρώπων που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη βία και την εγκληματικότητα. Οι Έλληνες είμαστε φιλόξενος λαός, είμαστε έθνος που γνωρίζει τι σημαίνει δυστυχία και φτώχεια. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να ανεχθούμε αποκλίνουσες προς το κοινωνικό σύνολο συμπεριφορές. Όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας οφείλουν να ζουν έννομα, έντιμα και πάνω απ’ όλα ανθρώπινα.
Επιπλέον, θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Λέμε ναι στο αναφαίρετο δικαίωμα του εργαζόμενου να διαδηλώσει τα αιτήματά του, λέμε όμως όχι στους βανδαλισμούς και στις καταστροφές που κατά κανόνα «συνοδεύουν» αυτές τις διαδηλώσεις.

Τι σας κάνει να αγαπάτε την Αθήνα;
Οι αντιφάσεις της… Λίγο πιο πάνω από το σκοτεινό κέντρο με τα όσα προβλήματα περιγράψαμε, η υπέροχη Πλάκα με τα στενά και την αγορά της. Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου που καταλήγει στο θαύμα των θαυμάτων,. Στην Ακρόπολη. Το νέο Μουσείο της που σε καθηλώνει και σε κάνει να νιώθεις υπερήφανος για την κληρονομιά σου, αλλά και υπεύθυνος για το πώς θα πορευτεί αυτό το έθνος στο μέλλον. Μα κυρίως, αγαπώ τους ανθρώπους της που αγαπούν και εκείνοι την πόλη τους. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους δίνω εκ νέου τη μάχη στην Α’ Αθήνας διεκδικώντας εκ νέου την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους. Για να τους δείξω πως η ελπίδα και το όραμα για την πόλη της ζωής μας είναι εδώ και θα υλοποιηθεί.

Οικονομία & ανάπτυξη
Η εξοικονόμηση πόρων θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία
Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τον μέσο Ελληνα; Αρκούν τα μέτρα της κυβέρνησης για να θωρακισθεί εισοδηματικά η ελληνική οικογένεια;
Η διεθνής οικονομική κρίση χτύπησε και την Ελλάδα, αν και όχι με την ένταση που έπληξε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Μία ματιά στη «σοσιαλιστική» κυβέρνηση Θαπατέρο της Ισπανίας, όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20% και το έλλειμμα του Δημοσίου κινείται με ρυθμούς άνω του 7%, δείχνει ότι η κρίση στην Ελλάδα αντιμετωπίσθηκε με καλύτερο τρόπο. Θα ήθελα να επισημάνω ότι παρά το γεγονός ότι η ανεργία σημείωσε άνοδο τους τελευταίους μήνες, το σημερινή ποσοστό απέχει μακράν από το εφιαλτικό 11,4% που μας παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο του 2004. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη θωράκιση της οικονομίας έσωσαν θέσεις εργασίας και εισοδήματα. Ασφαλώς, τα προβλήματα της μέσης ελληνικής οικογένειας δε λύθηκαν. Η πραγματική ενίσχυση της οικογένειας θα προέλθει μόνο εάν συνεχισθεί με υπευθυνότητα από τη σημερινή κυβέρνηση η πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων, που θα επιφέρει περαιτέρω μειώσεις φόρων και σημαντικότερα περιθώρια για ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων.

Ποιες τομές στην οικονομία θεωρείτε ως τις πλέον σημαντικές;
Υλοποιήσαμε ένα αρκετά μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών μας. Ενδεικτικά αναφέρω την κατάργηση της εισφοράς του ΛΑΦΚΑ και ήδη πολλοί συνταξιούχοι έχουν πάρει αυτά τα χρήματα πίσω. Αυξήσαμε το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ. Αποτέλεσμα, πάνω από 3.000.000 Έλληνες σήμερα δεν πληρώνουν φόρο ούτε ένα ευρώ. Αυξήσαμε το ΕΚΑΣ στα 195 ευρώ, ενώ το επίδομα ανεργίας για πρώτη φορά έφτασε το 2008 στο 55% του κατώτατου ημερομισθίου. Η ανεργία υποχώρησε σημαντικά και έπεσε στο 8,7 % και μάλιστα κατά τη διάρκεια της ύφεσης.

Πώς θα πρέπει να πορευθούμε τα επόμενα δύσκολα χρόνια προκειμένου να μπορέσουμε να βγούμε από την οικονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές αρνητικές συνέπειες;
Καταθέσαμε ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (για την περίοδο 2008–2011) το οποίο είναι ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό.
Αποτελεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ώστε η ελληνική οικονομία να εξέλθει από αυτήν ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική. Στο σχέδιο περιγράφονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις πολιτικής για τη μείωση των ελλειμμάτων και τον περιορισμό του δημοσίου χρέους, χωρίς να θίγεται η κοινωνική συνοχή. Παράλληλα με τη μείωση των δαπανών, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία είναι βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά και προσβάλλει την κοινωνία μας. Αναλυτικότερα, το σχέδιο αυτό υποστηρίζει μέσα από μελετημένες προτάσεις τη στήριξη της ανάπτυξης και κατά συνέπεια της απασχόλησης. Τη σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων, με έμφαση στη δραστική μείωση των δαπανών και της κρατικής σπατάλης. Τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών με στοχευμένες πολιτικές και τη δραστική μείωση δαπανών. Σε ό,τι αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αξιοποιούμε τους μηχανισμούς των διασταυρώσεων των φορολογικών στοιχείων, με τη βελτίωση του μηχανισμού των ελέγχων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Θέλω για μία ακόμη φορά να τονίσω πως στόχος μας σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, με στοχευμένες παρεμβάσεις, να ενισχύσουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Γιατί αυτό αποτελεί υποχρέωσή μας απέναντι στους συμπολίτες μας, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνο με τις δικές τους δυνάμεις τις συνέπειες από την πρωτοφανή διεθνή οικονομική κρίση. Σε αυτήν την κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία περίοδο, βάζουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Με όλα τα μέτρα, θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε σημαντικούς πόρους, οι οποίοι θα επενδυθούν στην ανάπτυξη του τόπου και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πολιτική εντιμότητα
Η εντιμότητα και η προσφορά ως άξονες δράσης της πολιτικής
Εχετε αναφερθεί πολλές φορές στην πολιτική εντιμότητα. Ποιος είναι ο ορισμός αυτού του όρου;
Πολιτική εντιμότητα είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων άμεσα και αποτελεσματικά, με στόχο την καλυτέρευση της ζωής όλων των πολιτών. Είναι η ύψιστη υποχρέωσή μας σε όλους όσους μας τιμούν με την ψήφο τους και μας ζητούν να προασπίζουμε τα συμφέροντά τους και όχι να πραγματοποιούμε δικές μας προσωπικές φιλοδοξίες. Είναι το αιτούμενο όλων μας αν θέλουμε η Ελλάδα να πάει μπροστά απαλλαγμένη από ό,τι την βάρυνε στο παρελθόν.

Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει ο κανόνας στην πολιτική μας ζωή και όχι η εξαίρεση;
Η ανανέωση στο χώρο της πολιτικής και η είσοδος ανθρώπων έντιμων που πορεύονται στη ζωή τους με αξίες και ιδανικά είναι σίγουρα ένα ζητούμενο από όλους τους πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Καραμανλής ήδη έκαναν αυτήν τη λαϊκή επιταγή πραγματικότητα και έφεραν στο προσκήνιο νέους δυναμικούς ανθρώπους με διάθεση για προσφορά και όχι για προσωπική προβολή ή πλουτισμό. Δε χρειάζεται να αλλάξουν μόνο οι πολιτικοί αλλά και οι πολίτες. Πολλές φορές αναφερόμαστε στους εαυτούς μας, σε εμάς τους Έλληνες με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, όπως βολεμένοι και ούτω καθεξής. Σίγουρα υπάρχουν πολίτες και δημόσιοι λειτουργοί, πολιτικοί που «κέρδισαν» αυτούς τους χαρακτηρισμούς υιοθετώντας αντικοινωνικές ουσιαστικά συμπεριφορές. Θα πρέπει όμως να θυμηθούμε πως εμείς οι Έλληνες έχουμε και έναν καλό εαυτό. Είμαστε φιλότιμοι, εργατικοί, γενναιόδωροι, ταλαντούχοι, έξυπνοι. Αυτά τα στοιχεία μας θα πρέπει να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο ως άξονες δράσης. Πιστεύω πως σιγά-σιγά όλοι οι Έλληνες έχουμε αρχίσει να αναπτύσσουμε μια νοοτροπία πιο κοινωνική, πιο αξιοκρατική και πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά είμαστε και όχι σε αυτό που εκ των συνθηκών δυστυχώς μετατραπήκαμε.
Μπορεί η διαφθορά να αντιμετωπιστεί;
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η Ν.Δ. τη διακυβέρνηση της χώρας, το μήνυμα προς όλους ήταν ξεκάθαρο: μηδέν ανοχή στη διαφθορά, από όπου και αν προέρχεται. Αυτή την εξαγγελία την κάναμε πράξη. Όλοι όσοι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, κάτι που μετατρέψαμε από πλημμέλημα σε κακούργημα, βρέθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης, ρίξαμε φως σε κάθε σκοτεινή υπόθεση, ζητήσαμε εξηγήσεις, στοιχεία και αποδείξεις από όλους όσους εμπλέκονταν σε υποθέσεις που άφηναν σκιές. Τίποτα δεν έμεινε χωρίς έρευνα και για κάθε μία περίπτωση δόθηκαν αληθινές και ουσιαστικές εξηγήσεις στον ελληνικό λαό.

Πρόσφατα η Νέα Δημοκρατία πέρασε μια περίοδο εσωστρέφειας για λόγους που είχαν να κάνουν με τη συμπεριφορά ορισμένων στελεχών της. Πιστεύετε ότι αυτή η εσωστρέφεια θα στοιχίσει τελικά τη νίκη;
Ως παράταξη, οφείλουμε στους ανθρώπους που μας στηρίζουν πάρα πολλά. Εκείνοι μας έκαναν κυβέρνηση το 2004 και το 2007 και σε εκείνους είμαστε όλοι υπολογοι για τις πράξεις και τις παραλείψεις μας. Αυτόν τον κόσμο λοιπόν, αυτόν τον υπέροχο, γεμάτο αξίες και ιδανικά κόσμο, που περιμένει από εμάς να τον οδηγήσουμε στην ευημερία και στην πρόοδο, πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητά μας. Γι’ αυτό ακριβώς, υπάρχουν νέοι ανθρωποι στις τάξεις της παράταξης, που με όρεξη για δουλειά, οράματα, στόχους και πάνω απ’ όλα με υψηλή συναίσθηση του εθνικού συμφέροντος, θα αλλάξουμε τη χώρα μας προς το καλύτερο. Όλοι εμείς οι νέοι άνθρωποι, οι νέοι πολιτικοί μαζί με τους πολίτες θα δώσουμε στην Ελλάδα τη θέση που δικαιωματικά της ανήκει. Με ηθικές και νόμιμες συμπεριφορές, πίστη στις αξίες και τα ιδανικά του έθνους μας, ελπίδα για μια Ελλάδα με προοπτική.

Γυναίκα και οικογένεια
Η οικογένεια αποτελεί πρωταρχικό κοινωνικό κύτταρο. Πρέπει να την προστατεύσουμε.
Εχετε τονίσει πολλές φορές πως προτεραιότητα της πολιτικής σας δράσης είναι η προστασία της γυναίκας και της οικογένειας. Πώς μπορεί να στηριχθεί η οικογένεια και η εργαζόμενη μητέρα;
Η δομή της οικογένειας στηρίζει τη δομή ολόκληρης της κοινωνίας. Μονο όταν η κοινωνία μας απαρτίζεται από σωστές οικογένειες μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως μιλάμε για κοινωνία ευημερίας και προόδου. Η προστασία της οικογένειας απασχόλησε και το έργο μου στο Κοινοβούλιο. Στα πλαίσια των εργασιών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανα επανειλημμένες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις για τα δικαιώματα των παιδιών που ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ εισηγήθηκα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη δημιουργία οικογενειακού δικαστηρίου στην Ελλάδα, όπου με την υποστήριξη ειδικών επιστημόνων (ψυχολόγων και παιδοψυχολόγων) θα δικάζουν εξειδικευμένοι δικαστές αποκλειστικά υποθέσεις οικογενειακού δικαίου με απώτερο σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων, όχι μόνο των γονέων, αλλά και των παιδιών. Τίποτα δεν είναι εύκολο όταν αφορά σε παιδιά, επειδή έχουμε να αντιμετωπίσουμε το φόβο της κοινωνικής απόρριψης, να έρθουμε σε σύγκρουση με σκουριασμένες ιδέες του παρελθόντος, αλλά και με ανθρώπους που πιστεύουν πως το να χτυπάς το παιδί σου ή να του στερείς το δικαίωμα στη μόρφωση είναι πάρα πολύ «φυσιολογικό». Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως πρέπει οι προσπάθειές μας να σταματήσουν.
Επιπλέον, θα πρέπει οι προσπάθειές μας να εντατικοποιηθούν σε ό,τι αφορά στην προστασία ειδικά της εργαζόμενης μητέρας. Ζούμε σε ρυθμούς γρήγορους, πολλές φορές εξοντωτικούς, ειδικά για μια γυναίκα που δουλεύει και εντός και εκτός σπιτιού. Και εγώ η ίδια, ως εργαζόμενη σύζυγος και μητέρα, κατανοώ απόλυτα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες προσπαθώντας να ισορροπήσουν μεταξύ εργασίας και οικογενειακών υποχρεώσεων. Με δεδομένο πως ο ρόλος της μητέρας στη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι καίριας σημασίας, η πολιτεία θα πρέπει να ασχοληθεί περαιτέρω με την επίλυση ιδιαίτερα των πρακτικών της προβλημάτων. Χρειάζονται επιπλέον υλικοτεχνικές υποδομές, επιμήκυνση των ωραρίου λειτουργίας των παιδικών σταθμών, δημιουργία νέων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ούτως ώστε ως πολιτεία να μπορέσουμε να παρέχουμε σε κάθε ελληνίδα μητέρα ό,τι μπορούμε προκειμένου να την αποφορτίσουμε από το άγχος της φύλαξης των παιδιών της. Οι γυναίκες μπορούμε να καταφέρουμε πάρα πολλά και το έχουμε αποδείξει άλλωστε. Με τη συνδρομή της πολιτείας και τη βοήθεια των φορέων που πρέπει, κάθε ελληνίδα εργαζόμενη και μητέρα θα μπορεί να δώσει το 100% του εαυτού της στα παιδιά και στην οικογένειά της, αλλά και τον καλύτερο εαυτό στον επαγγελματικό της χώρο.

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην προστασία της οικογένειας και της εργαζόμενης μητέρας και πολύτεκνης;
Ενδιαφερθήκαμε και θεσπίσαμε νόμους, όχι μόνο για την πολύτεκνη οικογένεια, αλλά και – για πρώτη φορά στον τόπο- για την τρίτεκνη οικογένεια. Με το νέο ασφαλιστικό νόμο, πρώτη φορά σε μεταρρύθμιση της ελληνικής πολιτείας αναγνωρίζεται και ενισχύεται η μητρότητα, παρέχοντας τη δυνατότητα στη μητέρα, που είναι ασφαλισμένη σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο, τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όσο και για την προσαύξηση της σύνταξής της, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Επίσης, σε ό,τι αφορά στην απασχόληση των γυναικών, το 2008 το ποσοστό απασχολούμενων γυναικών έφτασε το 50% από 44% που ήταν το 2004. Μαζί με τις γυναίκες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχα στην εισήγηση και νομοθέτηση για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, βάζοντας τέλος σε ένα θλιβερό φαινόμενο.
Θεσμοθετήθηκε η ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία για την προστασία της γυναίκας από τη σεξουαλική παρενόχληση, ενώ αναγνωρίσαμε, εμπράκτως, το ρόλο της γυναίκας αγρότισσας, αφού με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς του ΟΓΑ, η σύζυγος αγρότη είναι, πλέον, ισότιμη με τον άνδρα της, ως προς τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ παρέχουμε στην ελληνίδα αγρότισσα, είτε είναι άμεσα ασφαλισμένη, είτε έμμεσα, τις κοινωνικές παροχές και τις παροχές υγείας από τον ΟΓΑ, λαμβάνοντας επίδομα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) και παροχές περιθάλψεως.

ΕΠΩΝΥΜΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ

«H φίλη μου Έλενα Κουντουρά είναι μια πολιτικός που εργάζεται με χαμηλούς τόνους, αλλά είναι άκρως αποτελεσματική και αυτό την κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστή. Της εύχομαι ό,τι καλύτερο στο έργο της και να εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών, καθώς η Ελλάδα χρειάζεται νέους ανθρώπους όπως η Έλενα.»
Τάσος Μητρόπουλος Δημοτικός σύμβουλος Πειραιά

«Η Έλενα Κουντουρά διακρίθηκε στον αθλητικό, επαγγελματικό και πολιτικό χώρο χάρη στην ιδιοφυΐα της. Είναι μια εξόχως πολιτική προσωπικότητα με ήθος και άποψη. Η συνεχής, ενεργή και ανιδιοτελής κοινωνική προσφορά της με ένα ευρύ φάσμα δράσεων την καθιστούν ιδιαιτέρως σημαντική. Η κ. Κουντουρά χαίρει της εκτιμήσεως και της στήριξης σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας.»
Ευάγγελος Μουτσόπουλος Ακαδημαϊκός, Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου
Φίλων Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

«Στη διάρκεια της κοινής μας διαδρομής στη Bουλή, εντυπωσιάστηκα από το δυναμικό χαρακτήρα και την έντονη προσωπικότητά της. H Έλενα πολιτεύτηκε με συνέπεια στις αρχές της Δημοκρατίας και με ευαισθησία σε ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Tης εύχομαι καλή επιτυχία.»
Nικήτας Kακλαμάνης Δήμαρχος Aθηναίων

«H περίπτωση της Έλενας Kουντουρά είναι ξεχωριστή. Tην διακρίνουν η ποιότητα στη συμπεριφορά της και ο εξαιρετικός χαρακτήρας της. Eίμαστε χρόνια φίλοι και ο τρόπος με τον οποίο ασχολείται με τα κοινά του τόπου μας είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι επάξια κατέχει μια θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.»
Γρηγόρης Zαφειρόπουλος Δήμαρχος Xαλανδρίου

«H ενεργητικότητα και η ευαισθησία, με τις οποίες αντιμετωπίζει θέματα που αγγίζουν όλο το φάσμα της κοινωνίας, την καθιστούν άξια εκπρόσωπο των γυναικών στη Bουλή. Άλλωστε, όλες οι ιδιότητες που συγκεντρώνει, αυτή της μητέρας, της επιτυχημένης επαγγελματία, την έχουν βοηθήσει να έχει ισχυρό λόγο στη Bουλή σε θέματα που αφορούν σε κάθε γυναίκα. Στη φίλη μου Έλενα Kουντουρά, εύχομαι κάθε επιτυχία.»
Γιάννα Δεσποτοπούλου Πρόεδρος Special Olympics

«Eύκολα πηγαίνει το μυαλό μας στην Έλενα Kουντουρά όταν αναφερόμαστε σε ανθρώπους που στοχεύουν, είτε μέσα από την πολιτική είτε και πέρα από αυτήν, στην καλυτέρευση της καθημερινότητάς μας. H Έλενα Κουντουρά, με το χαμογελαστό πρόσωπο, είναι ένας μαχητής της ζωής.»
Γιάννης Θεοδωρόπουλος Δήμαρχος Γλυφάδας

«H Έλενα Kουντουρά είναι πρωταθλήτρια στον αθλητισμό, στον επαγγελματικό στίβο, στην πολιτική. Aλλά, πάνω απ’ όλα, είναι πρωταθλήτρια στη ζωή. Bαθιά ανθρώπινη και με ουσιαστικό λόγο, έχει δώσει το δικό της «παρών» στη Bουλή σε θέματα που αφορούν στη γυναίκα και την οικογένεια. Tης εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία.»
Άννα Βερούλη Oλυμπιονίκης

«H Έλενα Kουντουρά είναι μια πολιτικός με άποψη για τα κοινά. Θαυμάζω το δυναμισμό της και τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίζεται τα ιδανικά της. Θεωρώ ότι είναι από τις γυναίκες που αξίζει να βρίσκονται στη Bουλή και να ασχολούνται με την πολιτική, καθώς τέτοιες παρουσίες χρειαζόμαστε.» Nίκη Mπακογιάννη Oλυμπιονίκης

«H κ. Έλενα Kουντουρά είναι φίλη της «Kιβωτού του Kόσμου» και των παιδιών μας. Πάντα ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις μας με διάθεση προσφοράς. H φιλανθρωπική της δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά της. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ»!»
Πατέρας Aντώνιος ΜKO «Kιβωτός του Kόσμου»

«Eύχομαι στην Έλενα Kουντουρά να επαναληφθεί η προηγούμενη πολιτική της επιτυχία και να διακριθεί ως εργαζόμενη, σύζυγος, μητέρα και μέλος της «Kαλλιπάτειρας». Tην χαρακτηρίζει μια αξιοθαύμαστη επιτυχημένη διαδρομή με ό,τι έχει μέχρι σήμερα καταπιαστεί. Η διαδρομή αυτή στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα υπόσχεται πολλά.»
Kατερίνα Παναγοπούλου Πρόεδρος του Πανελλήνιου Aθλητικού Σωματείου Γυναικών «Kαλλιπάτειρα»

«Η Έλενα Κουντουρά αποτελεί πρότυπο γυναίκας και πολιτικού για κάθε Ελληνίδα που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά. Αφοσιωμένη, δυναμική, σύγχρονη μα πάνω απ’ όλα, έντιμη και με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπό της, αποτελεί την ιδανική επιλογή γυναίκας βουλευτή. Για να εκπροσωπηθεί δίκαια και έμπρακτα η ελληνίδα γυναίκα, μητέρα, επαγγελματίας.»
Μάτα Παπαναστασίου Πρόεδρος ΕΝΕΟΝ

«Η συνεισφορά της Έλενας Κουντουρά στον αγώνα για ενημέρωση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι εξαιρετικής σημασίας για όλες τις Ελληνίδες. Την γνωρίζω αρκετά χρόνια και πάντα θαύμαζα την επιμονή της, αλλά με συγκινεί η πραγματική αγάπη που δείχνει σε όλες τις γυναίκες μέλη της Europa Donna Ελλάδος, στηρίζοντας τις, δίνοντας κουράγιο και αγωνιζόμενη για να εξασφαλίσει έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση για κάθε γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού. Η κυρία Κουντουρά δεν ασχολείται με τα κοινά από προσωπική ματαιοδοξία, αλλά επειδή το θεωρεί χρέος της. Τέτοιες γυναίκες πρέπει να μας εκπροσωπήσουν στη Βουλή και της εύχομαι καλή δύναμη και κουράγιο.»
Μανιώ Κωρλέτη Europa Donna Ελλάδος

«Την εκτιμώ βαθύτατα, γιατί είναι μια πολιτικός των έργων και όχι των λόγων. Στο πλευρό όλων των γυναικών και ενεργό μέλος του Win Foundation, που μάχεται για τα δικαιώματα της κακοποιημένης γυναίκας, η κυρία Κουντουρά έχει στηρίξει έμπρακτα το έργο μας, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά το πόσο απαραίτητη είναι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.Για αυτό και την στηρίζουμε.»
Μάντα Παπαδάκου Win Foundation

«Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η ευαισθησία της. Ως μέλος της ΑΝΑΣΑ, αντιμετωπίζει με λεπτότητα, διακριτικότητα και αληθινή αγάπη κάθε μέλος μας, κάθε γυναίκα που ζητάει τη βοήθειά μας για να αντιμετωπίσει κάθε είδους διατροφική διαταραχή. Το έργο της είναι αναμφισβήτητα μεγάλο, παρά το γεγονός ότι η ίδια το επιτελεί αθόρυβα. Εϊναι ένας άνθρωπος με αξίες και όραμα για το μέλλον.
Μια ενεργή πολίτης που θέλει να κάνει την καθημερινότητα όλων μας καλύτερη και πιο ανθρώπινη. Της εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία.»
Ζέτα Δούκα «ΑΝΑΣΑ»