Συνέντευξη στην εφημερίδα «το Χωνί» (6/9/2015)

1649

Συνέντευξη στην εφημερίδα «το Χωνί» και στον Κώστα Αγόρη (6/9/2015)

-Προεκλογικά, οι Τσίπρας και Καμμένος δήλωναν πως τα μνημόνια θα αποτελούσαν -σύντομα- παρελθόν. Γιατί απέτυχε το σχέδιο;

Οι ΑΝΕΛ αναγκαστήκαμε να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες και αντίθετες με τη συνείδηση μας για να μην καταστραφεί η χώρα.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά και επίπονα όλους αυτούς τους μήνες έχοντας απέναντί της τους δανειστές, τα αρπακτικά των αγορών,  καθώς και ένα εγχώριο σύστημα διαπλοκής που συντάχτηκε με τους δανειστές ,προσπαθούσε να αποδομήσει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης για μια καλύτερη συμφωνία και έλεγε με όλους τους τρόπους πάρτε όποια συμφωνία σας δώσουν. Το «πάσει θυσία»  συμφωνία της αντιπολίτευσης στην ουσία αποδυνάμωνε κάθε  διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. Εξαντλήσαμε κάθε όριο, φθάσαμε ένα βήμα πριν από τη ρήξη. Στις διαπραγματεύσεις φάνηκε καθαρά και οι δανειστές το έθεσαν σε όλους τους τόνους ότι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις υπογραφές τους στο πρώτο και δεύτερο μνημόνιο, μας είχαν περάσει τη θηλιά στο λαιμό. Είχαν καταδικάσει την Ελλάδα και τους Έλληνες στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Είχαν παραδώσει την εθνική κυριαρχία, είχαν παραιτηθεί από την ασυλία της Τράπεζας της Ελλάδος και ακόμη χειρότερα, είχαν υπογράψει τα μνημόνια στο αγγλικό δίκαιο το οποίο χαρακτηρίζεται αποικιοκρατικό και δεν αναγνωρίζει δικαιώματα στον δανειζόμενο. Οι δανειστές με βάση αυτή την απαράδεκτη και πρωτοφανή συμφωνία στα παγκόσμια χρονικά που είχαν συνάψει με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας απείλησαν με πτώχευση και ολοκληρωτική καταστροφή.  Οποίος δεν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της πτώχευσης εθελοτυφλεί. Οι δανειστές είχαν δικαίωμα να κλείσουν τις τράπεζες, να κατάσχουν τις καταθέσεις και ότι υπήρχε στις θυρίδες, να κατάσχουν τα υποθηκευμένα ακίνητα ιδιωτών και επιχειρήσεων, να κατάσχουν κάθε κινητή και ακίνητη δημόσια περιουσία, το χρυσό του κράτους που κρατούν ενέχυρο , δηλαδή να προκαλέσουν χάος και πλήρη καταστροφή και να μας πετάξουν από την Ευρώπη. Ο  Ελληνικός λαός δεν μας είχε δώσει τέτοια εντολή. Η εντολή που είχαμε ήταν να διαπραγματευτούμε σκληρά, με Ευρώ και μέσα στην Ευρώπη


-Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση σάς κατηγορεί πως φέρατε -μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ- το «βαρύτερο μνημόνιο» των τελευταίων ετών. Τι απαντάτε στις κατηγορίες των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι;

Ο λαός θα ψηφίσει και με τη λογική και με το θυμικό. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που  κυβέρνησαν μετά την μεταπολίτευση ευθύνονται αποκλειστικά για την πτώχευση ουσιαστικά της χώρας το 2010. Ευθύνονται  για την υπαγωγή μας στα μνημόνια και τον ερχομό της τρόικας. Τα μνημόνια που υπέγραψαν χωρίς καμία διαπραγμάτευση είχαν ως αποτέλεσμα τη  μείωση μισθών και συντάξεων  κατά 50%, εκτόξευσαν την  ανεργία στο 30% και ειδικά στους νέους στο εφιαλτικό 60% .Προκάλεσαν 1,5 εκατ. ανέργους, έκλεισαν 350.000 επιχειρήσεις, οδήγησαν χιλιάδες Έλληνες και επιστήμονες να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό, προκάλεσαν  την αυτοκτονία 7.000 συμπολιτών μας.

Το 2010 το έλλειμμα ανέρχονταν στο 120% του ΑΕΠ και το χρέος ανέρχονταν στα 290 δις ευρώ. Μετά από πέντε χρόνια άγριας και σκληρής λιτότητας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αύξησαν το χρέος στο 180% και στα 330 δις ευρώ, ενώ παράλληλα άφησαν και άδεια ταμεία . Αυτό ήταν το δήθεν success story.  Η μόνη λύση για να βγούμε από την κρίση είναι να προχωρήσουμε σε παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, πράγματα για τα οποία δεν φρόντισαν ποτέ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η νέα συμφωνία έχει  δύσκολα σημεία όμως περιέχει την ελπίδα και προβλέπει  σαφώς την ταχύτερη έξοδο από την κρίση. Προβλέπει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή λιγότερα μέτρα κατά  20 δις ευρώ. Η συμφωνία διέπεται από το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όχι από το Αγγλικό, όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δεν προβλέπει κατάργηση της κρατικής ασυλίας. Και βεβαίως προβλέπει τη δέσμευση για τη ρύθμιση-διαγραφή του χρέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι ξεπούλημα, καθώς επίσης και σειρά σημαντικών μέτρων προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης .Χρηματοδότηση των τραπεζών για τα επόμενα 3 χρόνια. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι  προβλέπεται  πακέτο ύψους 35 δις με το οποίο θα προχωρήσουμε στην πολυπόθητη ανάπτυξη για να θέσουμε τέρμα στην κρίση και την ανάγκη συνεχούς υπέρμετρου δανεισμού και για να προχωρήσουμε στη μείωση των φόρων που είναι ο βασικός μας στόχος.

 

-Η Νέα Δημοκρατία βάζει συχνά στο στόχαστρό της τους ΑΝΕΛ. Πως κρίνετε τη ρητορική του Βαγγέλη Μεϊμαράκη; Τιμούν την ιστορία της ΝΔ εκφράσεις όπως «ψευτράκος», «αυτοφωράκιας» κ.λπ;

Η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει να πολώσει το πολιτικό σκηνικό  για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της, όμως πλέον ο ελληνικός λαός  γνωρίζει ποιος οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Γνωρίζει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα κόμματα του χθες, είναι οι μόνοι υπεύθυνοι μιας και αυτοί συγκυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια και με την πολιτική τους έβαλαν την Ελλάδα  στη μέγγενη των μνημονίων.

 

-Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες περνούν οριακά το κατώφλι της επόμενης Βουλής. Ποια η δική σας πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της κάλπης; Για ποιο λόγο να σας ψηφίσει ο πολίτης;

Σας θυμίζω ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν θα έμπαιναν στη Βουλή και διαψεύσθηκαν. Μάλιστα  κάποιοι προσπάθησαν σε εκείνες τις εκλογές να καλλιεργήσουν την άποψη  ότι η ψήφος στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ είναι μια χαμένη ψήφος και ο λαός τους διέψευσε.

ΟΙ ΑΝ.ΕΛ . πήραμε δύσκολες αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον 11 εκατ. Ελλήνων. Δεν βάλαμε ούτε το κίνημα, ούτε τις καρέκλες μας, ουτε το πολιτικό μας μέλλον πάνω από την πατρίδα. Θεωρώ ότι και σε αυτές τις εκλογές ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευθεί διότι κρατήσαμε συνεπή στάση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οι ΑΝΕΛ είμαστε αναγκαίοι για να εξασφαλίσουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα εργαστεί για να οικοδομήσει μια Ελλάδα με κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοκρατία, διαφάνεια στο δημόσιο βίο και ίσες ευκαιρίες στο πεδίο της επιχειρηματικότητας και στο δικαίωμα της εργασίας, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια εμείς και τα παιδιά μας.

 

– Πόσο επιτυχημένη ήταν η συμμετοχή των Ανεξάρτητων ελλήνων στη κυβέρνηση ?

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στις δύσκολες αλλά κρίσιμες για τη χώρα αποφάσεις κρατήσαμε μια υπεύθυνη, σοβαρή και έντιμη στάση. Στα Υπουργεία που συμμετείχαμε, αφήσαμε σημαντικό κυβερνητικό έργο και σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα και παρά τις οικονομικές δυσκολίες,  αναλάβαμε πρωτοβουλίες και είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα  , όπως :

– στο υπουργείο άμυνας ενεργοποιήθηκε η Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ,ΕΛΒΟ κλπ) και παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιοποίηση της στρατιωτικής περιουσίας για να έρθουν έσοδα στη χώρα μέχρι 2 δις. Για την απόδοση δικαιοσύνης έγινε έρευνα και εστάλησαν προς διερεύνηση 19 φάκελοι για εξοπλιστικά προγράμματα.

– στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δόθηκαν λύσεις σε θέματα που εκκρεμούσαν όπως πχ με τις επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων, αποπληρωμές προς δικαιούχους και προωθήθηκαν επιχειρησιακά προγράμματα στην Ευρ. Επιτροπή.

– αναβαθμίστηκε το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης , ώστε να έρθει η σταθερότητα στη περιοχή και να γίνει το πολιτικό κέντρο, που με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, θα ολοκληρώνει θέματα μακρόπνοου σχεδιασμού.

– Στο υφυπουργείο Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πρωτοστάτησαν και στήριξαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για καταπολέμηση της διαφθοράς .

– οι συντονισμένες προσπάθειες της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού έφεραν ρεκόρ αφίξεων και εσόδων στον τουρισμό που είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας μας και προωθήθηκαν σημαντικές τουριστικές επενδύσεις .

 

-Οι πιο ευχάριστες ειδήσεις των τελευταίων μηνών προέρχονταν από τον Τουρισμό. Κατά την παρουσία σας στο αρμόδιο υπουργείο, το ένα ρεκόρ ξεπερνούσε το προηγούμενο και η άφιξη τουριστών βρισκόταν σε συνεχή άνοδο. Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας; Τι θα πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα για να διατηρηθεί ψηλά ο κλάδος;

Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε το υπουργείο κάναμε στοχευμένες κινήσεις και πήραμε πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλίσουμε, ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια ακόμη καλύτερη χρονιά, ένα στοίχημα για εμάς που όπως αποδεικνύεται κερδίσαμε.

Δημιουργήσαμε και ξεκινήσαμε να υλοποιούμε μια εθνική τουριστική στρατηγική και με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των παραγόντων του Υπουργείου επιτύχαμε τους βασικούς της στόχους που ήταν :

–    επιμήκυνση  της τουριστικής περιόδου

–    διείσδυση σε νέες αγορές του εξωτερικού και καθιέρωση απευθείας πτήσεων

–    θεσμοθέτηση και προώθηση των Θεματικών και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού

–    συνεργασία με τις περιφέρειες και τον ιδιωτικό τουριστικό τομέα για την προβολή και την προώθηση του Τουρισμού

–    κωδικοποίηση της Τουριστικής Νομοθεσίας.

Παρά τις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις και  μέσα στην περίοδο της τουριστικής αιχμής, με άμεσες και συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, καταφέραμε ώστε, οι ξένοι επισκέπτες μας να απολαύσουν χωρίς κανένα πρόβλημα τις διακοπές τους αλλά και οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου να μην αντιμετωπίσουν δυσλειτουργίες στις επιχειρήσεις τους.

Κάναμε ένα αγώνα δρόμου, πραγματοποιήσαμε  πολλά ταξίδια στο εξωτερικό , ήρθαμε σε επαφή  με ομολόγους υπουργούς, κλείσαμε συμφωνίες και πετύχαμε συνεργασίες. Στο επίπεδο της επικοινωνίας, με προσωπικές συνεντεύξεις στα διεθνή ΜΜΕ, δελτία τύπου και επαφές με τους ξένους Tour-operators καθώς και επιτυχημένες δράσεις προβολής και ενημέρωσης σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και τις πρεσβείες μας . Ενημερώσαμε και καθησυχάσαμε τους τουρίστες που ήταν στην Ελλάδα αλλά και όσους σκόπευαν να επισκεφτούν τη χώρα μας ότι η Ελλάδα παραμένει ένας κορυφαίος και ασφαλής τουριστικός προορισμός. Ταυτόχρονα καταφέραμε να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα και την ανασφάλεια που καλλιεργούσαν όλο αυτό το διάστημα τα ξένα ΜΜΕ και εξυπηρετούσαν συμφέροντα ανταγωνιστών, ώστε να τραυματίσουν τον Ελληνικό τουρισμό και την εικόνα της Ελλάδος.

 

-Ποια τα νούμερα της «επιτυχίας» στον Τουρισμό για το φετινό καλοκαίρι;

Εργαστήκαμε μεθοδικά αλλά αθόρυβα όλο αυτό το διάστημα και τα  μεγέθη του τουρισμού έως τώρα,  δικαιώνουν τις προσπάθειες μας και ξεπερνούν τις αρχικές μας προσδοκίες. Από τα στοιχεία που έχουμε κι όπως προβλέπουν όλοι οι τουριστικοί φορείς πάμε για νέα ρεκόρ αφίξεων. Το 2014 είχαμε 22 εκατ. τουρίστες και 13,5 δις € έσοδα. Το 2015 δείχνει να κλείνει με 26 εκατ. τουρίστες και έσοδα να ξεπερνούν τα 15 δις € . Παράλληλα προχωρήσαμε στην προσέλκυση νέων  τουριστικών επενδύσεων και την  προώθηση των υπαρχόντων ύψους πάνω από 2 δις ευρώ και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Αυτές τις 210 ημέρες που ήμασταν στο υπουργείο συνεργαστήκαμε στενά  μαζί με τους φορείς του τουριστικού κλάδου και  θέσαμε τα θεμέλια για να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία του τουρισμού και την επόμενη χρονιά και είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό.