Συνέντευξη στην εφημερίδα Χώρα

1272

Κυρία Κουντουρά, έχετε αναφερθεί αρκετές φορές στις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να παρθούν προκειμένου το επίπεδο της εκπαίδευσης στη χώρα μας να είναι υψηλό. Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις;
Η παιδεία και η εκπαίδευση αποτελούν τα πιο σημαντικά εφόδια που πρέπει να έχουν οι νέοι μας.
Θέλουμε μορφωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες που στα επόμενα χρόνια θα είναι σε θέση να πάρουν το μέλλον της Ελλάδας στα χέρια τους. Η συνεχής, επιμόρφωσή τόσο των φοιτητών αλλά και η αξιολόγηση των καθηγητών θα πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα.
Το μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο αποτελεί μια ουσιώδης προσθήκη στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα καθώς 60.000 φοιτητές κάθε χρόνο φεύγουν από την Ελλάδα προκειμένου να κυνηγήσουν το όνειρό τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτό έχει επίπτωση όχι μόνο στο εισόδημα κάθε ελληνικής οικογένειας και στην επιβάρυνση του ήδη δύσκολου προϋπολογισμού της αλλά και το σημαντικότερο, τα σπουδαιότερα επιστημονικά μυαλά μένουν στο εξωτερικό εργάζονται και δραστηριοποιούνται εκεί με αποτέλεσμα η Ελλάδα μας να μένει πίσω στις επιστημονικές και τεχνοκρατικές εξελίξεις.
Θα πρέπει να εξετάσουμε την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις, με διαδικασίες που θα καθοριστούν. Επιπλέον  πρέπει να στηριχτεί ένα κομμάτι των ελλήνων μαθητών που παράλληλα είναι αθλητές και μέλη των εθνικών ομάδων. Αυτά τα παιδιά που περνάνε ώρες ατελείωτης προπόνησης για να χαρίσουν στην χώρα μας μετάλλια και διακρίσεις θα πρέπει να έχουν κίνητρα αλλά και να απολαμβάνουν προνόμια στον τομέα της εκπαίδευσης όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες.
Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση το μάθημα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού θα πρέπει να είναι πρωτεύον έτσι ώστε τα παιδιά να έρθουν  σε επαφή με την αγορά εργασίας και τις απαιτήσεις της, να γνωρίσουν τα  επαγγέλματα που θα τους αποκαταστήσουν επαγγελματικά και που εν τέλει θα ανταποκρίνονται στα ξεχωριστά ταλέντα και δεξιότητές τους.
Εδώ θα ήθελα να πω στους νέους της χώρας μας πώς δεσμεύομαι απέναντι τους , πώς θα είμαι πάντα δίπλα τους αγωνιζόμενη για πτυχία με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, ίσες ευκαιρίες απασχόλησης, για να μπορέσουν αργότερα να πάρουν το μέλλον της χώρας μας στα χέρια τους.

Ως υποψήφια βουλευτής της Α περιφέρειας της Αθήνας ποιο είναι το όραμά σας για την πόλη μας;
Όραμά μου είναι η δημιουργία μιας πόλης ευρωπαϊκής, σύγχρονης, που δε θα «τιμωρεί» τους πολίτες της, αλλά απεναντίας θα τους δίνει κίνητρο για ανάπτυξη, επιχειρηματικές ευκαιρίες, ασφάλεια και κυρίως την προσδοκία ενός καλύτερου αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Μας αξίζει μια καλύτερη, ομορφότερη, πιο ανθρώπινη πόλη που θα μας δίνει την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά και τις φιλοδοξίες μας αλλά θα είναι βιώσιμη για εμάς και τα παιδιά μας.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι και το θέμα της μετανάστευσης, ένα πρόβλημα που οι συνέπειές του είναι ορατές ειδικά στην Α Αθήνας. Ποια είναι η δική σας θέση; 
Δυστυχώς, μαζί με τους πολιτικούς πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες, παρείσφρυσαν και διάφορα κακοποιά στοιχεία, τα οποία δεν ήρθαν στη χώρα μας με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο, αλλά για να συνεχίσουν την παραβατική τους δραστηριότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη, είναι αίτημα των κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα, των Πατησίων, της Κυψέλης, του Κολωνού, της Ακαδημίας Πλάτωνος, του Κεραμικού, των επιχειρηματιών του κέντρου της Αθήνας, ανθρώπων που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη βία και την εγκληματικότητα να δοθεί μια άμεση λύση. Οι Έλληνες είμαστε φιλόξενος λαός, είμαστε έθνος που γνωρίζει τι σημαίνει δυστυχία και φτώχεια. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να ανεχθούμε αποκλίνουσες προς το κοινωνικό σύνολο συμπεριφορές. Όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας οφείλουν να ζουν έννομα, έντιμα και πάνω απ’ όλα ανθρώπινα. Η ξεκάθαρη μεταναστευτική αυτή πολιτική δεν είναι μόνο εθνικό ζήτημα. Η ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στηρίξει τις προσπάθειές μας. Από την στιγμή που τα 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής της χώρας μας αποτελούν το σύνορο της Ευρώπης, οι εταίροι μας και η ελληνική κυβέρνηση με την στήριξη σύσσωμης της αντιπολίτευσης πρέπει άμεσα να συνεργαστούν ούτος ώστε να δοθεί μια λύση που και δεν θα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και θα κάνει επιτέλους τους αθηναίους να νιώσουν και να είναι ασφαλείς.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε στους πολίτες της Α Αθήνας;
Η ψήφος μας είναι η δύναμή μας. Δεν είναι μόνο υποχρέωσή μας αλλά και δικαίωμα. Mπορούμε να επιλέξουμε άξιους και ικανούς πολιτικούς που μας έχουν κάνει περήφανους από την πολιτική τους πορεία και νέους ανθρώπους με διάθεση για προσφορά και δημιουργία έργου να μας εκπροσωπήσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μπορούμε να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, να δώσουμε τέλος σε νοοτροπίες που δεν μας αξίζουν και να βάλουμε τα θεμέλια για μια νέα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.