Συνέντευξη στην εφημερίδα ΜΕΤΡΟ

2747

«H Ελλάδα δεν έχει χρόνο για πειραματισμούς»
Η Έλενα Κουντουρά διεκδικεί εκ νέου μια θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με σημαντική κοινωνική και πολιτική προσφορά, είναι το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ανανέωσης της πολιτικής ζωής και δημιουργίας μιας νέας πολιτικής πραγματικότητας, η οποία, απαλλαγμένη από μικροπολιτικά και άλλα συμφέροντα, οδηγεί την Ελλάδα στο δρόμο της ασφάλειας, της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ευημερίας.

Kυρία Κουντουρά, τι διεκδικείτε με την επανεκλογή σας μετά την αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου;
Διεκδικώ όλα όσα διεκδικεί το σύνολο των ελλήνων πολιτών: Πολιτική εντιμότητα, διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, υγεία και περίθαλψη για όλους, προστασία της οικογένειας, ασφάλεια στη γειτονιά μας. Αυτονόητα κοινωνικά δικαιώματα, που όμως θα πρέπει να τα προασπίσουμε στο έπακρο, καθώς είμαστε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Μιλήσατε για πολιτική εντιμότητα. Τι σημαίνει για εσάς αυτός ο όρος;
Πολιτική εντιμότητα είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων άμεσα και αποτελεσματικά με στόχο την καλυτέρευση της ζωής όλων των πολιτών. Είναι η ύψιστη υποχρέωσή μας σε όλους όσους μας τιμούν με την ψήφο τους και μας ζητούν να προασπίζουμε τα συμφέροντα τους και όχι να πραγματοποιούμε δικές μας προσωπικές φιλοδοξίες. Είναι το αιτούμενο όλων μας, αν θέλουμε η Ελλάδα να πάει μπροστά απαλλαγμένη από ό,τι την βάρυνε στο παρελθόν.

Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα αλλά και ως πολίτες είναι η οικονομική ύφεση. Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την αντιμετώπισή της;
Ο Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη φετινή ΔΕΘ έθεσε το πλαίσιο· το αναγκαίο και μόνο πλαίσιο δράσης για να ξεφύγουμε από τη δίνη της ύφεσης. Ανάπτυξη, καινοτομία, περιορισμός των δημοσίων δαπανών, πάταξη της φοροδιαφυγής. Ξέρετε, η οικονομική ευρωστία δεν είναι μόνο λογιστικό ζήτημα. Χρειάζεται και αλλαγή μιας κακής νοοτροπίας, την οποία δυστυχώς αποκτήσαμε κατά τα προηγούμενα χρόνια και η οποία ταλαιπωρεί τη χώρα μας. Για να πάμε μπροστά χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από όλους μας, πολιτικούς και πολίτες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης πολύ λιγότερο από τις υπόλοιπες χώρες και αυτό χάρη στην άμεση κυβερνητική αντίδραση, η οποία έσπευσε με μέτρα και πρωτοβουλίες να ενισχύσει το εισόδημα των Ελλήνων, αλλά και να βοηθήσει όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Η παύση δίωξης μικροπιστωτών από τράπεζες, η ενίσχυση του ΤΕΜΠΜΕ, αλλά και τα διαρθρωτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ είναι μερικές μόνο από τις αποφάσεις της
κυβέρνησης που έδωσαν ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Ένα κόμμα εξουσίας, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, κάνει αυτοκριτική;
Η αυτοκριτική είναι ένδειξη πολιτικού πολιτισμού, αλλά και σημαντικό χαρακτηριστικό μιας υπεύθυνης κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τα θέματα με ωριμότητα και εντιμότητα. Και η κυβέρνηση της Νέας δημοκρατίας δεν κρύβεται ούτε πίσω από τις λέξεις αλλά ούτε πίσω από τα προβλήματα. Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας είναι τόσο έντιμος απέναντι στον ελληνικό λαό. Το απέδειξε για μια ακόμη φορά και στη φετινή ΔΕΘ.

Ποιο είναι το δικό σας αιτούμενο από την πολιτική κ. Κουντουρά; Γιατί ασχοληθήκατε με την πολιτική;
Αποκλειστικά και μόνο για να προσφέρω από όποια θέση και αν βρίσκομαι. Η ανθρώπινη και κοινωνική μου συνείδηση μού υπέδειξε άλλο έναν τρόπο για να προσφέρω στον συνάνθρωπό μου, όπως αθόρυβα, διακριτικά και χωρίς δημοσιότητα και προβολή κάνω εδώ και πολλά χρόνια μέσα από οργανώσεις και φορείς που σκοπό έχουν την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Έδωσα στη Βουλή τη δική μου μάχη για την προστασία της οικογένειας, για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, για το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες στη ζωή και στην απασχόληση μέσα απο νομοθετικό έργο και πρωτοβουλίες. Για τις ουσιαστικές αλλαγές στην παιδεία, για έναν πολιτισμό που θα είναι δικαίωμα κάθε έλληνα πολίτη, για τη βελτίωση των συνθηκών στον αθλητισμό. Για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και την έξοδό τους από το περιθώριο που είχαν τεθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μα πάνω απ’ όλα, αγωνίστηκα με συνέπεια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον και στην προστασία του πολίτη. Για όλα τα παραπάνω θα εξακολουθήσω να μάχομαι με σκληρό καθημερινό, έντιμο αγώνα και θέληση να προσφέρω.

Αναφέρεστε πολύ συχνά στη νέα γενιά ως το μέλλον του τόπου. Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο;
Αλίμονο αν οι νέοι άνθρωποι χάσουν την αισιοδοξία τους, την πίστη τους στο αύριο.
Πιστεύω ότι η Ελλάδα διαθέτει μια καταπληκτική νέα γενιά, γεμάτη ταλέντα, δεξιότητες, φιλοδοξίες, όρεξη για δουλειά και για δημιουργία. Οι νέοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Θέλουν να κάνουν βήματα προς τα εμπρός, κουράστηκαν να έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία, με την παραπαιδεία, με τα πτυχία χωρίς αντίκρυσμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι εμείς οι πολιτικοί να τους ακούσουμε με
σοβαρότητα και να δουλέψουμε μαζί τους με κατεύθυνση τη λύση των προβλημάτων τους. Έχω εμπιστοσύνη στις ικανότητες των νέων ανθρώπων. Τους χρειαζόμαστε για να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες τους και όχι να υποθέτουμε ποιες μπορεί να είναι αυτές.

Κυρία Κουντουρά, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της κάλπης στις 4 Οκτωβρίου;
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να ζούμε και να δημιουργούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα με ένα κράτος δίκαιο και κοινωνικά ευαίσθητο. Σίγουρα περιμέναμε πολλά περισσότερα, αλλά ξέρουμε πως ήρθε η ώρα της πιο σημαντικής απόφασης για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Γι’ αυτό, στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα δώσουμε εκ νέου λαϊκή εντολή στη Νέα Δημοκρατία και στον Κώστα Καραμανλή να κυβερνήσει.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και δεν έχει χρόνο για πειραματισμούς και δοκιμές.

• Γεννήθηκε στην Αθήνα.
• Πρωταθλήτρια της Εθνικής
Ομάδας, με πανελλήνια ρεκόρ
στα 100 μ. μετ’ εμποδίων
και στο άλμα εις ύψος
και με πανελλαδικές
& διεθνείς διακρίσεις.
• Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – ΤΕΦΑΑ.
• Είναι έγγαμη. Έχει δύο γιους.
• Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά.

Επαγγελματικα Στοιχεiα
1984-1996: Διεθνής καριέρα στη βιομηχανία της μόδας
με παγκόσμιες συνεργασίες.

1996-2009: Διευθύντρια και εκδότρια γυναικείων περιοδικών. Mε γυναικεία και ευρύτερα κοινωνικά θέματα.

2004-2007: Βουλευτής Α’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας. Στη Βουλή συμμετέχει στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τον Πολιτισμό, την Παιδεία και τον Αθλητισμό, καθώς και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος. Αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας και μέλος στους τομείς Τουρισμού, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Νοτίου Κορέας και μέλος στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας Ελλάδας – Ρουμανίας, Ελλάδας – Ιορδανίας, Ελλάδας – Ουζμπεκιστάν
και Ελλάδας – Γαλλίας.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΟΧΩΝ
Εισηγήθηκε νομοσχέδια που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην κύρωση συμβάσεων της UNESCO για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, για την πολιτιστική χορηγία. Εισηγήθηκε στις αρμόδιες επιτροπές για το μείζονος εθνικής σημασίας ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα την προστασία της άγαμης μητέρας, τη θεσμοθέτηση κοινής επιμέλειας ανηλίκων τέκνων και στους δύο γονείς, τη δημιουργία οικογενειακού δικαστηρίου με την υποστήριξη ειδικών επιστημόνων (ψυχολόγων και παιδοψυχολόγων). Στην Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μαζί με συναδέλφους βουλευτές, ανέπτυξαν την πρωτοβουλία για τη θέσπιση και ψήφιση του νόμου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Με προσωπικές της παρεμβάσεις πρότεινε λύσεις σε ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα της Α’ Αθήνας, όπως
η καθαριότητα, η ασφάλεια και το κυκλοφοριακό.

ΚοινωνικΕς δραστηριΟτητες – Εθελοντισμός
Αναπτύσσει έντονη κοινωνική, φιλανθρωπική δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόεδρος της οργάνωσης «EUROPA DONNA HELLAS», η οποία ασχολείται με τον καρκίνο του μαστού, και ενεργό μέλος πολλών οργανώσεων που ασχολούνται με την προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (UNICEF, UNESCO, “ΚΙΒΩΤΟΣ”, “ΑΘΗΝΑ”, “ΔΗΜΗΤΡΑ” , “ΚΟΣΜΟΣ”, “ΑΜΥΜΩΝΗ”, “ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ”, Πανελλήνιος Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου, Παναθηναϊκή Ένωση Γυναικών). Συνιδρύτρια στην Ελληνοαμερικάνικη Ακαδημία του Σικάγο. Μέλος του Πανελλήνιου Γυναικείου Αθλητικού Σωματείου «Η Καλλιπάτειρα», του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου Αθηνών, του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου Αθηνών, όπου έχει βραβευθεί για την προσφορά της. Επίσης, έχει τιμηθεί για την υποστήριξή της στη διάδοση του Ελληνικού Παραολυμπιακού Εθελοντισμού, ενώ τον Δεκέμβριο του 2007 τιμήθηκε από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης για τον Κοινωνικό Εθελοντισμό.