Συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΣΤΑΜΠΑ

252

Ποια είναι η θέση σας για το trafficking στην Ελλάδα?
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο μια ανησυχητική αύξηση αυτής της μορφής εγκληματικότητας. Το trafficking, η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, είναι ένα αποκρουστικό έγκλημα που διαπράττεται εις βάρος κυρίως των παιδιών και των γυναικών και που δυστυχώς έχει προσλάβει πια διαστάσεις παγκόσμιας κοινωνικής μάστιγας. Πρόκειται για την αμείλικτη δουλεμπορία της σύγχρονης εποχής, την εργασιακή αλλά κυρίως σεξουαλική εκμετάλλευση των θυμάτων και την πλήρη κατάλυση τόσο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όσο και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι απολύτως καταδικαστέα.

Πόσο καιρό ασχολείστε με αυτό το θέμα?
Ως γυναίκα το θέμα του trafficking με απασχολούσε ήδη από την εποχή που το φαινόμενο αυτό άρχισε να δημοσιοποιείται και όταν άρχισε να παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις στις αρχές της δεκαετίας του 90. Στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής μου δραστηριότητας ως μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οι συνάδελφοι μου και εγώ έχουμε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα του trafficking. Γνωρίζουμε ότι με την πτώση των καθεστώτων των ανατολικών χωρών και την μετέπειτα δυνατότητα μιας πιο ελεύθερης μετακίνησης των ατόμων, δημιουργήθηκαν δυστυχώς η κατάλληλες προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση των παιδιών και των γυναικών από το οργανωμένο έγκλημα. Οι σωματέμποροι διακινούν τα θύματα αρχικά με την βούληση τους, υποσχόμενοι ένα καλύτερο αύριο, με θέσεις εργασίας και υψηλές αποδοχές στις χώρες της δύσης, και στην πορεία τις κρατούν παράνομα, τις πουλούν και τις εξαναγκάζουν να πέσουν στα πλοκάμια της πορνείας. Στόχος μας στην Επιτροπή Ισότητας είναι λοιπόν να καταρτίσουμε νέες προτάσεις για να μπορούμε να διαπιστώσουμε πότε η πολιτεία έχει να κάνει με θύματα παράνομης διακίνησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, να συμπαρασταθούμε και βοηθήσουμε τα θύματα αυτά, να προσφέρουμε λύσεις στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και να καλύψουμε τα όποια κενά του νόμου υπάρχουν.

Τι στοιχεία έχετε στα χέρια σας?
Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά. Το trafficking παγκοσμίως είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εσόδων του οργανωμένου εγκλήματος μετά το εμπόριο ναρκωτικών και οπλών, ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Βάση στοιχείων διακινούνται παγκοσμίως έως και 2 εκατομμύρια άτομα, ενώ τουλάχιστον 300.000 γυναίκες από την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη προωθήθηκαν από τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος στην πορνεία σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό στη χώρα μας. Το 70% των γυναικών που διακινούνται παράνομα πωλούνται και αγοράζονται τουλάχιστον τρεις φορές. Εκτιμάται ότι οι γυναίκες αγοράζονται έναντι 1500 Ευρώ και πωλούνται προς 300 Ευρώ την ώρα, δηλαδή καλύπτουν το κόστος της αγοράς μέσα σε λίγες μόνον ώρες που εκδίδονται παρά την θέληση τους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UNICEF, ένα περίπου εκατομμύρια παιδιά προωθούνται κάθε χρόνο στην πορνεία.