Συνέτευξη στον τοπικό τύπο των Αθηνών

772

9/04/2012

Κυρία Κουντουρά, κάνατε διεθνή καριέρα στη βιομηχανία της μόδας και στον περιοδικό τύπο. Στις 7 Μαρτίου 2004 εκλεχθήκατε Βουλευτής Α’ Αθηνών. Τί σας ώθησε στην πολιτική;
Η ενασχόληση με τα κοινά ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια ήταν κάτι πολύ οικείο για μένα. Τα χρόνια που ζούσα στο εξωτερικό είχα αναπτύξει φιλανθρωπική δραστηριότητα σε θέματα που αφορούσαν κυρίως τα παιδιά και την γυναίκα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισα την δραστηριότητα αυτή. Την πολιτική την θεωρώ λειτούργημα, είναι προσφορά προς τον συνάνθρωπο.Εκλέχθηκα για να εκπροσωπήσω όλους τους συμπολίτες μου με υπευθυνότητα και με ειλικρίνεια. Στόχος μου ήταν να συνεισφέρω όσο μπορώ για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας, βάζοντας ψηλά τον πήχυ. Είμαι περήφανη που στα τρεισήμισι αυτά χρόνια, είδα τις προσπάθειες και τις παρεμβάσεις μου στην Α’ Αθήνας να δικαιώνονται.

Σαν Ελληνίδα Βουλευτής θέλετε να μας πείτε ποια ήταν τα θέματα που σας απασχόλησαν και για τα οποία αγωνιστήκατε;
Στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής μου δραστηριότητας, σαν μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων είχα σαν στόχο την ανάδειξη θεμάτων πολιτισμού και παιδείας, την προώθηση των ίσων ευκαιριών όπως επίσης και θέματα που αφορούν τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Πιστεύω ότι η δομή της οικογένειας στηρίζει την δομή της κοινωνίας. Έτσι κατά την κοινοβουλευτική μου θητεία ανέδειξα θέματα που αφορούν στην προστασία των παιδιών και έφηβων, στην εφηβική παραβατικότητα, στην υπογεννητικότητα στην πατρίδα μας, στην στήριξη του θεσμού της οικογένειας όπως και στην προστασία της ανύπαντρης μητέρας. Τόνισα επίσης την αναγκαιότητα δημιουργίας οικογενειακού δικαστηρίου και νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανη που σαν γυναίκα καταθέσα και εγώ πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία υιοθετήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό. Επίσης το νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση στην εργασία και την επαγγελματική διάκριση που περιείχε για πρώτη φορά τον όρο της σεξουαλικής παρενόχλησης. Και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της οικογένειας. Τρία νομοσχέδια που τα ψηφίσαμε και πια αποτελούν νόμοι του κράτους.

Στην Ελλάδα το ποσοστό συμμετοχής γυναικών στη Βουλή είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. Είναι αποτέλεσμα της προκατάληψης απέναντι στις γυναίκες;
Η συμμετοχή της γυναίκας στην πολιτική ζωή είναι σημαντική και επιβεβλημένη. Θα σας θυμίσω μία φράση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή που έλεγε ότι «με την συμμετοχή της γυναίκας στο δημόσιο βίο, η γυναίκα θα επηρεάσει ενεργητικά τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί θα απαλύνει με την μετριοπάθεια της τα πολιτικά πάθη. Γιατί η γυναίκα αδιάφορη για την δόξα, θέτει την ευτυχία υπεράνω της δυνάμεως, και τον ανθρωπισμό υπεράνω των πολιτικών ιδεολογιών». Σας αναφέρω ως ενδεικτικά παραδείγματα την Ελένη Σκούρα, η πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής και την Λίνα Τσαλδάρη, πρώτη γυναίκα υπουργός της Ελλάδος.