Οι θησαυροί της Ελλάδας καιρός να επιστρέψουν στο σπίτι τους

1576

Μαζί με τους συναδέλφους μου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και τον υπουργό Πολιτισμού, περπατάμε στις εγκαταστάσεις του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Αν και οι εργασίες ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, δεν μπορώ παρά να αισθανθώ ρίγη συγκίνησης να με κατακλύζουν καθώς σκέφτομαι ότι εδώ, σε αυτούς τους χώρους, οι επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο θα μπορούν να ζήσουν και να νιώσουν την ιστορία της πατρίδας μας που θα ξεδιπλώνεται μπροστά τους. Ανεβαίνοντας στα διάφορα επίπεδα του Μουσείου, νιώθεις ότι ανεβαίνεις στην Ακρόπολη και το βλέμμα σου δεν μπορεί να μη μαγνητιστεί από τον Παρθενώνα, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης,, εκτείνεται σε 22.000 τετραγωνικά μέτρα. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο μουσείο, που όμοιο του δεν υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι απόλυτα φιλικό προς τον επισκέπτη, καθώς όλοι του οι χώροι είναι προσβάσιμοι και σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Με τη χρήση νέων υψηλών τεχνολογιών κάθε επισκέπτης θα μπορεί να απορροφήσει το μέγιστο των πληροφοριών των εκθεμάτων, που θα βρίσκονται σε βάσεις από μασίφ μάρμαρο. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του Μουσείου είναι πως μέσα από τις ανασκαφές που έγιναν στα θεμέλια του αναδύθηκε η αρχαία Αθήνα, η οποία αποκαλύπτει το παρελθόν μας και θα είναι προσβάσιμη στο κοινό. Φιλοδοξεί -και θα το καταφέρει- να είναι ένας πολυχώρος πολιτισμού για όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας. Διαθέτει αμφιθέατρο, αίθουσες πολυμέσων, στις οποίες όλοι θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα μαγικό ταξίδι στην ιστορία μας, καθώς και ιατρείο, εστιατόριο, καταστήματα, αναψυκτήρια. Όλα αυτά σχεδιασμένα λιτά, λειτουργικά και, πάνω απ’ όλα, σε πλήρη αρμονία με τα πολύτιμα εκθέματα της ιστορίας μας, συμμετέχοντας στην ανάδειξη της ομορφιάς τους και στο πρωτόγνωρο κύμα ενέργειας που κατακλύζει τον επισκέπτη.

Η υπερηφάνεια φυσικά και είναι δεδομένη. Όπως δεδομένο είναι επίσης πως δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για όσους αρνούνται πεισματικά να επιστρέψουν οι ανά τον κόσμο διασκορπισμένοι θησαυροί μας στον τόπο τους. θησαυροί που έχουν «φύγει με διάφορους τρόπους» και που είναι πλέον καιρός να γυρίσουν πίσω. Διαθέτουμε πλέον τον καλύτερο χώρο για να τους αναδείξουμε. Τους προσκαλούμε να έρθουν και εκείνοι στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και να δουν πως εμείς οι Έλληνες τιμούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, δίνοντας της τη θέση που της αξίζει. Έτσι ώστε να την απολαμβάνουμε εμείς και ολόκληρος ο κόσμος.