Τοποθέτηση για το περιβάλλον και τις πυρκαγιές.

446

Έλενα Κουντουρά, Υποψήφια Βουλευτής Α’ Αθηνών – Νέα Δημοκρατία
Ο Πλανήτης εκπέμπει SOS
Τις περασμένες μέρες ζήσαμε μία τεράστια τραγωδία και μια περιβαλλοντική καταστροφή. Όπως και όλοι οι συμπολίτες μου, έτσι και εγώ, σαν γυναίκα αλλά και σαν μάνα, νιώθω μεγάλη οδύνη για τον χαμό τόσων συνανθρώπων μας. Μοιράζομαι τον πόνο και την θλίψη όλων όσων χάσανε συγγενείς και φίλους, όπως και όσων είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα στις φλόγες.
Έζησα και ένιωσα και εγώ προσωπικά αυτήν την εθνική τραγωδία. Ο σύζυγος μου κατάγεται από την Αμαλιάδα και έχουμε πολλούς φίλους συγγενείς και αγαπημένους ανθρώπους οι οποίοι είδαν την περιουσία τους να καίγεται. Μαζί με τους πυροσβέστες, τα σώματα ασφαλείας, τους στρατιώτες, τους τοπικούς παράγοντες και τους εθελοντές προσπάθησαν να σώσουν τα σπίτια τους, ανάμεσα σε αυτά και της οικογενείας μου. Οι σκέψεις μου και η καρδιά μου βρίσκονται κοντά τους.
Γίναμε μάρτυρες δύσκολων στιγμών, όταν ολόκληρη η πατρίδα μας αντιμετώπισε ένα «τσουνάμι» πυρκαγιών. Σε αυτήν την επίθεση φωτιάς, την χειρότερη στην ιστορία μας, έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο από όλες τις δυνάμεις, με τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση δίπλα στους πολίτες.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, σκεφτόμουν ότι ενώ ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου με έναν ιδιαίτερο πλούτο σε χλωρίδα και πανίδα, ορισμένοι κάνουν ότι μπορούν προκειμένου αυτή η πανέμορφη γωνιά της Ευρώπης να καταστραφεί. Δυστυχώς υπάρχουν ανάμεσα μας κάποιοι, που δεν σέβονται την φύση και είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα την καταστρέφουν. Άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να καταλάβουν πως η καταστροφή του πλανήτη επηρεάζει άμεσα την ζωή και την υγεία μας και δημιουργεί ένα αβέβαιο μέλλον για τα παιδιά μας.
Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο και έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στην διεθνή κοινότητα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ευαίσθητη σε ότι έχει να κάνει με το περιβάλλον και την προστασία του εφαρμόζει μια συγκροτημένη περιβαλλοντική στρατηγική.
Θεσμοθετούμε ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό για την αειφόρο ανάπτυξη. Καταρτίζουμε εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και εφαρμόζουμε προγράμματα ανακύκλωσης. Προχωρούμε με γοργά βήματα στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων. Εντατικοποιήσαμε τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και ενισχύουμε ουσιαστικά τις προστατευόμενες περιοχές φυσικού πλούτου.
Η Πολιτεία όμως χρειάζεται όλους εμάς αρωγούς στο έργο της. Δεν περισσεύει κανένας μας. Όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα για την προστασία του περιβάλλοντος και να αναλάβουμε ενεργή δράση. Να γίνει συνείδηση μας, ότι κάθε προσπάθεια για την προστασία του πλανήτη μας, ένας πλανήτης που εκπέμπει επίμονα SOS, έχει ανάγκη την καθεμιά και τον καθένα από εμάς. Να ενημερωθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε αν θέλουμε να έχουμε ένα καλύτερο αύριο τόσο για εμάς όσο και για τις γενιές που ακολουθούν.