Τοποθέτηση για την στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας (17/08/2006)

178

Κυρίες και κύριοι,

Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα έχει προσλάβει ανησυχητικές κοινωνικές και εθνικές διαστάσεις. Χρειάζονται παρεμβάσεις. Η ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας, είναι υποχρέωση της πολιτείας, είναι υποχρέωση όλων μας. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για ανάληψη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών, αλλά και παροχή κινήτρων για την στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της για την στήριξη της οικογένειας ήδη έχει προωθήσει μια σειρά από μέτρα που ανακουφίζουν σημαντικά τις πολύτεκνες και τις τρίτεκνες οικογένειες. Ενδεικτικά μόνο θέλω αναφέρω την απαλλαγή στράτευσης του πατέρα τριών τέκνων, τη θητεία εννέα μηνών για ένα από τα τρία παιδιά της οικογένειας, την προτίμηση των πολυτέκνων γονέων στα προγράμματα λαϊκής επιμόρφωσης, τη μοριοδότηση παιδιών πολύτεκνων οικογενειών στις διαδικασίες πρόσληψης στο δημόσιο και την προτίμηση των παιδιών πολύτεκνων οικογενειών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Επίσης σε θέματα οικονομικά, την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα εισοδήματα, την αυξημένη φορολογική έκπτωση των τόκων από δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, την αύξηση της επιδότησης που δίνει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας στο επιτόκιο, την αύξηση της επιδότησης ενοικίου στις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η πολύτεκνη οικογένεια θα πρέπει να στηρίζεται παράλληλα με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες απ’ όλους τους φορείς της πολιτείας. Ιδίως όμως η πολύτεκνη μητέρα, που πρέπει να αντεπεξέλθει σε πολλούς ρόλους ταυτόχρονα: Είναι μητέρα, σύζυγος, νοικοκυρά και εργαζόμενη. Σαν πολιτεία, οφείλουμε να συνεχίσουμε να την στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ευχαριστώ