Τοποθέτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος για το θέμα των ηλεκτρονικών απόβλητων (25/04/2007)

226

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Ο κίνδυνος που απορρέει από τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι ένα σοβαρό ζήτημα με το οποίο οφείλουμε να ασχοληθούμε εις βάθος. Και αυτό διότι προφανώς η πληθώρα των συμπολιτών μας δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να αντιληφθεί την ζημιά που προκαλείται στο περιβάλλον και στις γενιές που ακολουθούν από τις διάφορες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές όταν αυτές καταλήγουν ανεξέλεγκτα σε διάφορες χωματερές, νόμιμες η μη.
Τα απόβλητα αυτά περιέχουν πλήθος τοξικών ουσιών. Και δυστυχώς αυτό το γνωρίζουν οι λιγότεροι από εμάς. Πόσοι άραγε να γνωρίζουν ότι για παράδειγμα
• Σε κάθε παλαιό μόνιτορ υπολογιστή, τα λεγόμενα CRT Monitor, υπάρχουν 1,5 – 3,5 κιλά μολύβδου, που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο κεντρικό και περιφερειακό νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Βάση στοιχείων ο μόλυβδος που συναντάται σε χώρους υγειονομικής ταφής προέρχεται κατά 40% από ηλεκτρονικά ευρείας χρήσης και είναι δυνατόν να ρυπάνει τα αποθέματα πόσιμου νερού.
• Το κάδμιο υπάρχει στους αντιστάτες, στους υπέρυθρους ανιχνευτές και στους ημιαγωγούς. Στο ανθρώπινο σώμα συγκεντρώνεται στα νεφρά και σε περίπτωση παρατεταμένης έκθεσης σε χλωριούχου κάδμιο είναι δυνατόν να προκληθούν διάφορες μορφές καρκίνου.
• Το 22% του υδραργύρου που καταναλώνεται κάθε χρόνο ανά την υφήλιο χρησιμοποιείται σε είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Ο υδράργυρος έχει πλέον περάσει στην τροφική αλυσίδα. Προκαλεί χρόνια προβλήματα, καθώς και βλάβες του εγκεφάλου.
• Το χρώμιο χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη για την προστασία τους από την οξείδωση αλλά και ως σκληρυντικό. Όσο αφορά τον άνθρωπο, διέρχεται εύκολα από τις κυτταρικές μεμβράνες και θεωρείται γονιδιοτοξικο.
Η πλειονότητα των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων μεταφέρεται σήμερα σε χωματερές. Υπολογίζεται ότι το 70% των βαρέων μετάλλων (συμπεριλαμβανομένων υδραργύρου και του καδμίου) στις χωματερές προέρχεται από αυτά τα απόβλητα.
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Κλείνω τονίζοντας το εξής. Οι χωματερές, παράνομες ή νόμιμες, αποτελούν εστία τοξικών αποβλήτων από τις οικιακές συσκευές, που αντί να ανακυκλώνονται, καταλήγουν σε σκουπιδότοπους. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, κάθε χρόνο συσσωρεύονται εκατοντάδες  τόνοι μολύβδου, μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, καδμίου, βηρυλλίου και τόνοι αντιμονίου, καθώς ετησίως εκτιμάται ότι αποσύρονται 200.000 τόνοι ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.  Δυστυχώς στην χώρα μας τα συστήματα διαχείρισης και ανακύκλωσης βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο.
Θεωρώ λοιπόν ότι η συλλογή και επεξεργασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων με σκοπό την ανακύκλωση τους, συμβάλλει στο να είναι καθαρότερα τα αστικά απόβλητα και, κατά συνέπεια, στο να μειωθούν οι εκπομπές επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον μας. Το οφείλουμε αυτό για το καλό της δημόσιας Υγείας και προπάντων για την υγεία των παιδιών μας.

Σας ευχαριστώ.